První dny na vysoké škole

31.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Střední škola, maturita i přijímačky na vysoké školy už jsou historií, a před námi je ještě několik týdnů zaslouženého volna. Na co se ale od října připravit? Co si nachystat, kde sehnat informace, a co vůbec od prvních dnů na vysoké čekat?

Pokud se chystáte na vysokou školu, zápis na ni už je pravděpodobně za vámi. Na přelomu září a října se vám otevřou zcela nové obzory studentského života a rozhodně se nebude jednat o nic, co jste znali doposud na střední škole.

Ještě před nástupem

Předtím, než začne běžné vyučování, se mnoho budoucích studentů různých fakult schází třeba na facebooku, vyměňuje si zajímavé informace a připravuje seznamovací akce. Zkuste zapátrat, zda byste se i vy neměli přidat do nějaké existující skupiny, aby vám neunikla žádná novinka. Pokud vaše školní stránka ještě neexistuje, není nic snazšího než se chopit iniciativy a založit ji. Jestliže svůj profil na facebooku nemáte, a to z jakéhokoli důvodu, zvažte jeho založení ze studijních důvodů. Je totiž možné a dokonce pravděpodobné, že studijní materiály i užitečné informace se mezi spolužáky budou šířit právě touto cestou.

Nutné pomůcky

Vysokoškolská studia se v dnešní době jen těžko obejdou bez notebooku (nebo jiného přenosného počítače) s připojením k internetu. Studovat se samozřejmě dá i bez těchto vymožeností, veškerou práci však elektronika ulehčí. Je jednodušší v hodinách sledovat danou látku na pc, snadno a rychle vyhledávat potřebné informace jak na internetu, tak i v běžných souborech bez zdlouhavého listování. Díky všemožným zpracovaným materiálům a učebnicím v elektronické podobě se také dá ušetřit i poměrně dost peněz. Vypracovávání úkolů a učení na cestách nepočítaje.

Akademická půda je pokryta bezdrátovým připojením k internetu zdarma v rámci projektu eduroam.cz a její využívání rozhodně není omezeno pouze na studijní účely.

Seznamováky

Každá nepříjemná a nová situace se lépe zvládá, není-li na ni člověk sám. Studentské spolky působící na vysokých školách i sami budoucí studenti často o prázdninách pořádají seznamovací akce, kde je možné potkat se jak s budoucími spolužáky, tak i se stávajícími studenty, jejichž rady a názory jsou k nezaplacení. Někde se dokonce pořádají přednášky pro prváky, které se snaží první dny v neznámém prostředí novým studentům co nejvíce usnadnit. Dozvíte se tam informace o učebnicích, studijních materiálech, dobrovolných aktivitách i různých fíglech, které oficiální zdroje neprozradí.

Obhlídka univerzitního města

Pokud jste z daleka, o prázdninách nebude na škodu obhlédnout si své univerzitní město. Poohlédnout se po příjemných restauracích i místech pro sport, detailně si nastudovat systém městské hromadné dopravy a možné trasy, vyptat se na vše potřebné a zařídit co jde dříve, než se začnou tvořit fronty.

Od věci není ani udělat si obrázek o tom, kolik přibližně bude nový studentský život stát a zda nebude nutné začít si hledat včas vhodnou brigádu.
První dny na nové škole budou pravděpodobně hektické a stresující, zvlášť proto, že už se nikdo nebude starat o vaše pohodlí a mnohde nikoho nebude zajímat ani vaše jméno, natož vaše přítomnost. Na některé také působí negativně nově nabytá svoboda spojená s odchodem ze střední školy. Nejlepší je být připraven předem a nelámat si hlavu s prvotními zádrhely.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT