Tak jakou čtečku si koupím já?

14.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V nedávném článku o čtečkách elektronických knih jsme se mohli obecně dozvědět, co to znamená, když se nám do ruky prvně dostane nějaká ta čtečka e-knih. Mnohým čtenářům došlo, že stojí za to, mít tu svou. A proto si nyní představme konkrétní typy čteček a jejich základní i nadstandardní funkce. Jste náročný uživatel či jste skromný čtenář? Jdete po ceně či po novinkách na trhu?

V jednom z předchozích článků - Přichází boom e-knih - jsme si představili e-knihy a co to znamená, když se nám do ruky prvně dostane nějaká ta čtečka e-knih. V dnešním článku si představíme konkrétní typy čteček a jejich základní i nadstandardní funkce.

Jedna čtečka po druhé

Začněme například čtečkami Pocketbook.
Cenově se pohybují ve vyšší cenové relaci a to okolo 10 000 Kč, ale lze ji pořídit také kolem 5 000 Kč. Ty levnější typy mívají display velikosti 6 palců (15,24cm), váží okolo čtvrt kila, jsou nepodsvícené podporující technologii E-ink, baterie vydrží 14 000 stránek, s vlastní pamětí 2 GB a slotem s rozšířením až 32 GB (microSD karty) a s konektorem microUSB. Standardem bývá vstup na sluchátka. Tyto typy čteček jsou vybaveny WiFi a Bluetooth. Podporované formáty knih jsou - EPUB DRM, PDF DRM, EPUB, PDF, HTML, DJVU, RTF, TXT, PRC, CHM, DOC, TCR, FB2, FB2.ZIP, obrázků - JPG, BMP, PNG, GIF a hudby - MP3. Čtečky podporují české fonty a mají třídění dle názvu, data, autora, přípony.

Připlatíte-li si zhruba pět tisíc za dražší typ čtečky, získáte k výše popsaným specifikacím větší čtecí prostor – 9,7 palců (24,6cm) a ovládání pomocí elektromagnetického dotykového displaye. Na druhou stranu ztratíte výdrž baterie o polovinu přečtených stránek.

Za zmínku stojí čtečky Jinke Hanlin z toho důvodu, že nabízí jedny z nejlevnějších typů čteček e-knih. Jejich cena se pohybuje okolo přijatelných 3000 Kč (někde 3000 Kč a něco a někde nižší). Za tuto cenu nabídne display o velikosti 6 palců, 8000 stran na jedno nabití, váží okolo 220 g, zvládá přehrát formát MP3, podporuje používání vlastních TFT fontů a formáty knih a obrázků - PRC, PDB, EPUB, PDF, DOC, WOLF, MP3, HTML, TXT, CHM, FB2, ZIP, RAR, LIT, PPT, DJVU, PNG, TIFF, GIF, BMP, JPG. Je schopna rozbalit formáty ZIP. Za takovou cenu je schopná nabídnout taky dva typy USB – 2.0 a MiniUSB B. Dále podporuje SD karty (do 16 GB).

Zdá se, že tato čtečka slouží opravdu jen ke čtení, protože výrobce nezmiňuje konektivitu, nemá WiFi ani nic podobného. Jako bonus získáte šroubovák! Je součástí balení… Jestliže chcete mít čtečku s internetem, tak si připlaťte zhruba tisícovku a od téže společnosti si pořiďte vyšší verzi. A jestliže chcete mít větší display, internety, vlastní fonty, podporu SD/SDHC/MMC karet a to vše v „krabičce“ vážící zhruba půl kila, vejdete se do 8 000 Kč.

Kindle od Amazonu je průměr

Podíváme-li se na jednu z nejznámějších čteček e-knih – Kindle od Amazonu – tak je to takový střed jak funkčností, tak cenou, pohybující se kolem 4000 až 5000 Kč. Zjistíme, že to není zas takový zázrak a velkou roli tu hraje vlastně jen a hlavně značka. Tato čtečka váží zhruba čtvrt kila, číst můžete standardně z šesti palcového displaye, napájecí kabel dostanete pro americké zásuvky a je nutností dokoupit adaptér pro české typy, což je jedno z mínusů. Baterie vydrží cca 3 týdny při zapnuté bezdrátové síti a při vypnuté cca měsíc. Paměť 4 GB, USB (2.0 i micro), vstup na sluchátka, eknihy získáte od Kindle (formát AZW), podporuje klasicky PDF, TXT, nechráněné MOBI, PRC, obrázky, hudbu. Funkce předčítání knihy je pouze v anglickém jazyce. České znaky fungují v Unicode (UTF-8). V horní hranici 10 tisíc korun pořídíte Kindle s devíti palcovým displayem o hmotnosti půl kila, navíc s repráčky, internetem 3G, o WiFi není zmínka. Nákup knih provádíte přes Amazon, který nabízí bezdrátové připojení, funkční i u nás a to bezplatně, ale čtečku lze používat i samostatně bez návaznosti na Amazon. Adaptér na českou zásuvku by měl být součástí balení.

Podobnou vazbu na firmu má také čtečka Nook, která je vázána hlavně na společnost Barnes and Noble a její nabídku e-knih.

S barevnými designy si pohrála společnost Sony

Ta nabízí čtečky s lehce odlišnějšími parametry a provedením. Například využívá krom plastu také hliník, již zmíněné různé barvičky čteček, disponuje malým displayem okolo 12,7 cm – 5 palců a nízkou hmotností. Vydrží poměrně dost stran (okolo 10 tisíc), paměť ale není žádný šlágr – okolo 2 GB celkové paměti bez rozšíření. Dotykové ovládání, USB 2.0 a microUSB, formáty knih - BBeB Book (LRF), BBeB Book DRM (LRX), PDF, PDF DRM, TXT, RTF, ePUB, ePUB DRM. České fonty pomocí znakové sady Unicode.
Zkuste si tedy porovnat parametry a vybrat si tu svou…

Zobecněme si výhody a nevýhody pořízení takové čtečky elektronických knih

Že je tato technologická novinka in a plná výhod, tak to je jasné, ale existují oproti výhodám také nevýhody? To je samozřejmé a v následujících řádcích si ukážeme pro a proti takové elektronické čtečky.

Výhody čteček e-knih

  • Šetří místo. Přibližně 500 knih průměrného rozsahu…
  • Čtenář může měnit velikost a druh písma. Je možno použít software pro převod textu do mluvené podoby.
  • S e-book readerem se snáze manipuluje.
  • Odpadají časté problémy se špatnou čitelností u hřbetu knihy.
  • Je jednoduché vytvářet kopie knihy v libovolném množství.
  • E-knihy se snadno zálohují a skladují.
  • Elektronické knihy jsou snadno dostupné prostřednictvím Internetu.
  • Žádná spotřeba materiálu.
  • Autoři mají možnost samostatně e-knihy vydávat a levně je distribuovat.
  • Možnost rychle vyhledat zadaná slova v textu, možnost vyhledání významu slova.
  • Možnost vkládat poznámky a zvýrazňovat text.
  • Možnost umístění odkazů v rámci knihy.
  • Knihy nejsou nikdy vyprodány.
  • Knihy mohou být poskytovány i zcela zdarma - bez nákladů na tisk, pokud se tak autor rozhodne.

Nevýhody čteček e-knih

  • E-kniha vyžaduje ke čtení další zařízení (reader/počítač).
  • Takovéto zařízení spotřebovává elektrickou energii. Nezanedbatelná není ani cena těchto zařízení.
  • Je mnoho formátů e-knih, které nejsou kompatibilní. Mnoho formátů vyžaduje speciální software, aby bylo možné je číst.
  • S obsahem může být manipulováno bez schválení autora nebo vydavatele snadněji, než u papírových knih. Z toho plyne nutnost zabezpečit obsah.

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT