Co přinesl šestý ročník soutěže Diplomová práce roku

23.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Již po šesté se letos sešli studenti, aby změřili své znalosti a dovednosti ve studentském klání o nejlepší IT diplomku roku.

Příležitost jim k tomu již tradičně dala soutěž Diplomová práce roku, jejíž finálové kolo a slavnostní vyhlášení proběhlo 15. 9. 2011  na plzeňské Západočeské univerzitě.

Symbióza komerční a akademické sféry

Soutěž Diplomová práce roku 2011 je projektem zaměřeným na podporu vysokého školství a zvýšení prestiže oboru informačních technologií v ČR a SR. Jejím cílem je zviditelnění nadaných studentů a pomoc při hledání adekvátního uplatnění v praxi. Již tradičně je vyhlašovatelem soutěže společnost ABRA Software a.s., za pomoci sdružení Česká společnost pro systémovou integraci. ABRA Software soutěž organizuje již šestým rokem. Před lety ji zakládala jako jednu z aktivit, kterými vyjadřuje svou společenskou odpovědnost, přičemž oblast vzdělávání v IT zvolila proto, že se IT jako odvětví dynamicky vyvíjí a je oboru podnikání společnosti ABRA Software blízká. Důležitým aspektem soutěže je symbióza komerční sféry se zástupci akademické sféry, zastoupenými jednotlivými vysokými školami, sdruženými ve společnosti ČSSI. Odbornou úroveň soutěže navíc zastřešují sdružení CACIO a ICT Unie.

Celkem se přihlásilo 77 studentů

Šestý ročník soutěže hostil děkan Fakulty aplikovaných věd doc. Ing. František Vávra, CSc. Studenti se přihlásili z devatenácti českých a slovenských vysokých škol, veřejných i soukromých. Do Plzně se sjelo 15 finalistů z celkového počtu 77 přihlášených studentů. Někteří studenti na finále přicestovali z různých evropských destinací, jeden ze studentů obhajoval svou práci dokonce až z dalekého Texasu přes Skype. Finálové kolo soutěže proběhlo ve třech soutěžních kategoriích, v nichž každý z finalistů svou práci prezentoval před odbornou komisí složenou z lektorů vysokých škol a zástupců IT firem.

A jak viděl letošní ročník člověk, který je u soutěže od prvního ročníku, a který je zároveň členem odborné hodnotící komise, Ing. Petr Kuchař z ABRA Software? „Mám radost z toho, že letošní ročník potvrdil vynikající renomé a kvalitu soutěže. Musím vyzdvihnout úroveň všech prezentovaných prací. Všechny práce v kategorii „Podnikové informační systémy, ostatní IT práce“, kterou ABRA sponzoruje, letos spojilo téma automatizovaného rozpoznávání obrazu. Je vidět, že témata studentských prací kopírují potřeby reálného života. Pro mě osobně je důležité, že práce mají velmi praktické zaměření, a že jejich výsledky budou snadno aplikovatelné v komerčních provozech. Proto myslím, že studenti mají velmi dobře našlápnuto do pracovního života. Stejně jako vloni mě však maličko zklamala úroveň sebeprezentace některých studentů. České i slovenské školy by měly systematicky pracovat na zlepšování dovednosti prodat svou práci, protože především tuto schopnost budou studenti potřebovat ve svém profesním životě.

V šestém ročníku soutěže Diplomová práce roku se na prvních místech umístili:

  1. V kategorii Informační bezpečnost, standardy řízení vývoje systémů a mezioborové přístupy Marcela Šimková, VUT Brno.
    Partnerem soutěžní kategorie je společnost T-SOFT.
  2. V kategorii Podnikové informační systémy, ostatní IT práce Pavel Cvetler, ČVUT.
    Partnerem soutěžní kategorie je společnost ABRA Software
  3. V kategorii Internet, webové systémy, virtualizační a Cloudové technologie Pavel Kukačka, VŠE.
    Partnerem soutěžní kategorie je společnost SYSTEMATIQ.

Další informace naleznete v tiskové zprávě: Nejlepší diplomky byly oceněny.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT