Víte, jak si vybrat povinné ručení?

03.10.2010 | , PR text
STUDENT


Pojištění auta se týká téměř každého řidiče. Přesněji každého vlastníka motorového vozidla. Poradíme vám proto, jak co nejlíp vybrat povinné ručení, a dopřát si tak klidnou a bezpečnou jízdu.

Trh s pojišťovacími službami je skutečně velký. To je výhoda pro zákazníka, protože jednotlivé pojišťovny si vzájemně konkurují a vytváří tak výhodné podmínky pro své potenciální klienty. Povinné ručení vám tak už nemusí způsobovat bolest hlavy a průvan v peněžence.

  • Povinné ručení a jeho cena
    Pro drtivou většinu motoristů je právě cena rozhodujícím parametrem při výběru pojistky na auto. Avšak pozor! Nejlevnější povinné ručení nemusí být vždy ta nejvýhodnější. Některé pojišťovny totiž nabízejí nižší cenu povinného ručení, ale na druhé straně požadují vyšší spoluúčast pojištěného).
  • Asistenční služby
    Tyto služby mají smysl ve chvíli, kdy se vám stane nějaké porucha na vozidle, a to zejména pokud se nacházíte v zahraničí. Důkladně si přečtěte, co je vlastně součástí smlouvy o povinném ručení auta a jaké služby jsou za další příplatek.
    Lehko se může stát, že nejlevnější povinné ručení bude v základném balíčku obsahovat velmi malý rozsah asistenčních služeb – co vás v konečném důsledku může stát celkem dost peněz.
  • Limity krytí ze strany pojišťovny
    Jde o peněžní částku, kterou za vás pojišťovna v případě nehody ručí. Nejnižší možná hranice je stanovená zákonem. Pojišťovna si ale tuto výšku můžu upravovat.
  • Možnost připojištění
    Pojišťovny se od sebe liší i podle nabídky možností dalšího připojištění. Nejčastějším připojištěním je připojištění poškození čelního skla, anebo všech skel na vozidle. Některé pojišťovny vyžadují spoluúčast, jiné nabízejí tuto službu již v ceně povinného ručení.
  • Pojistné období
    Obecně se preferuje, že povinné ručení se platí na celý rok předem. Ze čtvrtleté nebo půlroční platby si totiž některé pojišťovny účtují přirážky.
    A naopak – při platbě rok předem nabízejí některé pojišťovny slevu (tím si zajišťují stálost klientů v jejich službách).

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT