Student v pracovním poměru

14.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti jsou v životě studenta především smluvní instituty, které mu umožňují si během studia přivydělat. Avšak, každý zná ve svém okolí někoho, kdo studuje a přitom již pracuje na plný, či zkrácený úvazek v pracovním poměru.

Pracovní poměr

Veškeré podstatné náležitosti pracovního poměru jsou upraveny v § 30 a násl. Zákoníku práce. Pracovní poměr vzniká mezi zaměstnavatelem a studentem obvykle na základě pracovní smlouvy, kdy zaměstnavatel je povinen před uzavřením pracovní smlouvy seznámit studenta s právy a povinnostmi, které pro studenta z pracovní smlouvy vyplývají, především ve věci pracovních podmínek a odměňování. V rámci pracovního poměru u studentů se často volí způsob zkráceného pracovního poměru, kdy však studentovi poměrně vzhledem ke zkrácení úvazku náleží nárok na dovolenou a mzdové ohodnocení.

Pracovní smlouva

Pracovní smlouva mezi zaměstnavatelem a studentem musí být uzavřena písemně s povinnými náležitosti, kterými jsou uvedení druhu práce, kterou bude student pro zaměstnavatele vykonávat, čím více je specifikována, tím pro studenta lépe. Dále místo, nebo místa výkonu práce, kdy je pro studenta nejvýhodnější, pokud je stanoveno co nejkonkrétněji a den nástupu do práce. Jedno vyhotovení pracovní smlouvy je zaměstnavatel povinen předat studentovi. Pracovní poměr založený pracovní smlouvou zakládá studentovi nárok na poskytnutí dovolené, příplatků za práci přesčas, noční práce aj.

Zkušební doba

V pracovní smlouvě může být sjednána taktéž zkušební doba, v případě, že v pracovní smlouvě ujednání o zkušební době chybí, zkušební doba pro studenta nevzniká. Nenechte se ošálit tvrzením zaměstnavatele, že s Vámi zruší pracovní poměr ve zkušební době, když není uvedena písemně. Zkušební doba musí být sjednána písemně, jinak je neplatná. Je-li sjednána písemně, nesmí být delší než tři měsíce. Ve zkušební době může zaměstnavatel i student zrušit pracovní poměr z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.

Zkouškové a práce

Během zkouškového období, kdy student potřebuje věnovat veškeré síly do přípravy na zkoušky a testy se logicky střetávají i nároky zaměstnavatele na časovou vytíženost studenta. Nejlepší řešením je několik týdnů před zkouškovým obdobím domluvit se ze zaměstnavatelem na čerpání dovolené v rámci zkouškového období. Druhou možností pro studenta sice finančně méně příznivá, ale vzhledem k potřebám volna ve zkouškovém období určitým kompromisem, je dohoda se zaměstnavatelem o neplaceném pracovním volnu, záleží pouze na zaměstnavateli, zda neplacené pracovní volno studentovi poskytne.

Výše uvedené odstavce jsou pouze tím nejpodstatnějším z tématiky pracovní poměru, pro kohokoliv, koho zajímají konkrétní záležitosti, či otázky, odkazuji na Zákoník práce, který patří k jedněm z nejpřehlednějším právním předpisů v naší zemi. Pro studenta složitou a nejasnou možnost skončení pracovního poměru si popíšeme v dalším článku.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT