Ministr Drábek představil studentům reformy

20.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


(VIDEO v článku) Ministr v úterý na své přednášce na pražské VŠE krátce představil své plány na penzijní reformu, která již začala a bude probíhat až do roku 2013.

Rovněž uvedl změny, ke kterým dojde již od 1.ledna 2012. Bude mezi ně patřit například prodloužení minimální pojistné doby z třiceti na třicet pět let, zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu (o 2 měsíce ročně pro může a o 6 měsíců ročně pro ženy), nebo ukončení praxe, kdy o zvyšování důchodů rozhoduje vláda. Nyní by zvyšování důchodů měl pevně nastavit zákon, takže by se zvyšovaly o inflaci plus třetinu růstu průměrné mzdy.

Podle Drábka už dnes nemá smysl dělit způsoby penzijního spoření na bezpečné fondy státní a nebezpečné soukromé. Situace v Řecku podle něj ukazuje, že dnes mohou bankrotovat i státy, takže střadatelé mohou o peníze na důchod přijít i ve státních fondech.

Soukromé penzijní fondy pak přirovnal k soukromým pojišťovnám - klient mezi nimi bude rovněž moct čas od času volně přecházet. Bude si moct vybrat mezi čtyřmi typy fondů s různou úrovní rizikovosti: nejrizikovější budou fondy s možností investic, u kterých očekává, že je budou upřednostňovat hlavně mladí lidé. Nejméně rizikové a nejvíce konzervativní budou naopak fondy, které by investovaly pouze do státních dluhopisů. U nich Drábek očekává spíše zájem ze strany starších lidí, kteří budou mít zájem o jistotu.

Přednáška ministra Drábka na pražské Vysoké škole ekonomické

Autor článku

Dan Urbánek  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT