Student obchodním zástupcem

24.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Někteří studenti mají během studia živnostenský list a pro firmy zajišťují služby jako obchodní zástupci při prodeji především finančních nebo podomních služeb. Takovéto rozhodnutí zakládá studentovi v pozici živnostníka a obchodního zástupce mnohé povinnosti.

Riziko a odpovědnost

Pro mnohé firmy je výhodou, že studenta přimějí k tomu, aby si zařídil živnostenský list a zajišťoval prodej služeb prostřednictvím obchodního zastoupení. Toto rozhodnutí studenta obnáší situaci, kdy student není v pracovním poměru s firmou jako zaměstnanec a s tím související silná ochrana zákoníkem práce, ale veškeré jeho vztahy jako nezávislého podnikatele se řídí obchodním zákoníkem, který je pro studenta velmi nevýhodný především z hlediska absence dovolené, skončení pracovního poměru, odpovědnosti za škodu aj. Je na místě, aby student dopředu zvážil, že chce být samostatným podnikatelem a obchodním zástupcem a nést toto riziko vzhledem k potencionální výši odměny, nebo si raději najde práci nebo brigádu, kde bude chráněn zákoníkem práce.

Smlouva o obchodním zastoupení

Smlouvou o obchodním zastoupení se student v pozici obchodního zástupce jako nezávislého podnikatele zavazuje pro zastoupeného, nejčastěji pro větší firmy vyvíjet činnost směřující k uzavírání určitého druhu smluv nebo sjednávat a uzavírat obchody jménem a na účet zastoupené firmy. Student v roli obchodního zástupce je povinen spolupůsobit v rámci svého závazku při uskutečňování uzavřených obchodů podle pokynů zastoupeného a v zájmu zastoupeného. Student má nárok na sjednanou provizi, jinak odpovídající zvyklostem podle místa jeho činnosti a s ohledem na druh zboží. Nárok na úhradu nákladů spojených se svou činností má obchodní zástupce vedle provize, jen když to bylo sjednáno a nevyplývá – li ze smlouvy něco jiného.

Povinnosti

Student jako obchodní zástupce nesmí sdělit údaje získané od zastoupeného při své činnosti bez souhlasu zastoupeného jiným osobám nebo je využít pro sebe, pokud by to bylo v rozporu se zájmy zastoupeného. Tato povinnost trvá i po ukončení smlouvy o obchodním zastoupení. V případě porušení hrozí studentovi odpovědnost za náhradu škody v plné výši a případné soudní řízení, kdy opět je třeba zdůraznit, že student nebude chápán v pozici brigádníka chráněným zákoníkem práce, ale samostatným podnikatelem, který byl srozuměn s rizikem.

Konkurenční doložka

Velmi častou součástí smluv o obchodním zastoupení jsou konkurenční doložky. Konkurenční doložka musí být sjednána písemně a student v pozici obchodního zástupce nesmí po stanovenou dobu, nejdéle však 2 roky po ukončení smlouvy vykonávat činnost, jenž byla předmětem obchodního zastoupení, nebo jinou činnost, která by měla soutěžní povahu vůči podnikání zastoupeného.

Zánik obchodního zastoupení

Byla-li smlouva o obchodním zastoupení uzavřena na dobu neurčitou může být ukončena kteroukoliv ze stran výpovědí. Délka výpovědní lhůty je jeden měsíc pro první rok, dva měsíce pro druhý rok, tři měsíce pro třetí a další roky trvání smluvního závazku. Strany nemohou dohodnout kratší výpovědní lhůtu.

Opravdu doporučuji si promyslet, zda student během studia si přeje podstoupit ono riziko, že půjde do podnikatelských vztahů a získá vytoužený výdělek v porovnání s podnikatelským rizikem. Před takovýmto rozhodnutím si doporučuji pročíst § 652 až 672a Obchodního zákoníku, které upravují celkovou problematiku smlouvy o obchodním zastoupení, kterou tento článek mohl pouze nastínit.

Autor článku

Zbyněk Drobiš

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT