Jak vyzrát na studijní únavu!

28.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pojem nootropika mnoho studentů ještě příliš nezná, spíš se zde orientují studenti humanitních oborů a ti vědí, že jde o látky, které působí na koncentraci mozku.

Jsou jak přírodního, potravinového tak chemického původu. Nyní se zaměříme hlavně na chemická nootropika, kdy vyvstává otázka: „Umí s nimi většina uživatelů dobře zacházet? Vědí pořádně, o co jde a případně s čím si zahrávají?“ Nepřírodní - chemická nootropika mívají více nežádoucích účinků, jak to u umělých léků už bývá, budeme se proto snažit si popsat pozitiva a výhody i opak těchto povzbuzujících látek.

Nootropikum?

Jde o tak zvanou „chytrou drogu“, neboli potravinový doplněk či medikament (léčivo) zlepšující činnost mozku a zlepšení mentálních schopností zdravých lidí. Doporučují se především seniorům ke zlepšení mozkové aktivity. Velmi si jej oblíbili právě studenti při studijních stresech.

Dle wikipedie: „Slovo nootropic bylo poprvé použito v roce 1964 Rumunem Corneliem E. Giurgeou, vychází ze starořeckých slov noos (česky vnímání) a tropein znamenající otočení, ohnutí.“ Pan Giurgea byl chemik a psycholog. Jinými slovy nootropikum může znamenat změněné vnímání.
Nootropika upravují přenos nervových impulsů v CNS (centrální nervové soustavě) a používají se u poruch vědomí, které se projevují jako poruchy pozornosti nebo paměti.

Nootropní látky by měly mít následující vlastnosti:

  • Prodlužovat trvání naučených reakcí/paměti v podmínkách, které mají sklony k jejich narušování (například nedostatek kyslíku, glukózy).
  • Postrádat obvyklé farmakologické vlastnosti jiných psychotropních léčiv (sedativní účinky, stimulaci motoriky) a mít velmi málo vedlejších účinků a extrémně nízkou toxicitu.
  • Zvyšovat účinnost povzbuzujících korových/podkorových kontrolních mechanismů.
  • Povzbuzovat paměť a schopnost učení.
  • Chránit mozek proti různým fyzickým i chemickým poraněním (barbituráty a pod.).

Piracetam nebo pyritinol

Piracetam podporuje látkovou výměnu v nervových buňkách, zlepšuje náladu a schopnost učení a soustředění. Používá se především při snížení mentálních schopností, zapomínání a poruchách paměti, při neschopnosti soustředění a pozornosti, při poruchách učení. Těhotné a kojící ženy a nemocní s ledvinami by neměli tyto látky vůbec užívat. Mezi nežádoucí účinky patří nechutenství, nevolnost, zvracení, průjem, alergické reakce a po vyšších dávkách podrážděnost či poruchy spánku! Nejlevnější z takových léčivých přípravků je lék Pirabene, jehož cena se pohybuje okolo 70 Kč a naproti tomu stojí Geratam, jehož cena se pohybuje okolo 200 Kč.

Pyritinol se projevuje velmi podobně jako Piracetam, s tím, že užívat by se neměl při poruše funkce jater nebo ledvin, při změnách v krevním obraze, při úzkostech. Kojící ženy by se měly vždy poradit s lékařem a těhotné musí podání v první třetině těhotenství stejně tak konzultovat. Z dostupných léčiv se zde nabízí Enerbol nebo Encephabol stojící v průměru kolem 200 Kč.

Kognitiva

Jsou příbuznou skupinou nootropik a také zlepšují paměť a učení. Sem patří především lecitin. Užívají se hlavně u chronických nemocí, poruch a účinkují po týdnech až měsících. Lecitin je přírodní látka s nootropním účinkem, jejímž zdrojem je sójový olej a která podporuje látkovou výměnu v nervových buňkách, zlepšuje schopnost učení a soustředění. Vede ke zlepšení nálady! Používá se především jako mírné nootropikum při snížení mentálních schopností, zapomínání, při neschopnosti soustředění a pozornosti, při únavě, stresu a vyčerpání. Jestliže má člověk poruchu funkce jater, je to chronický alkoholik, těhotná či kojící žena nebo epileptik, musí užívání konzultovat opět s lékařem! Cena lecitinu se pohybuje okolo 200 Kč. Obecně jsou účinné až relativně vysoké dávky, tj. 300–600 mg pyritinolu, 2,4 g piracetamu, nebo kolem 12–20 g lecitinu.

DMAE

Dimethylaminoethanol – v malém množství trvale přítomen v mozku. Stimuluje produkci cholinu a acetylcholinu, působí také jako velmi efektivní antioxidant, aktivizuje IQ, urychluje proces učení a paměti, zvyšuje náladu a mentální energii, odstraňuje únavu, pozitivně ovlivňuje poruchy spánku, zpomaluje proces stárnutí, posiluje imunitní systém, zvyšuje libido a sexuální výkonnost. Pomáhá hyperaktivním dětem a lidem při problémech čtení, chování, koncentrace. Prodává se volně v podobě tablet či jako roztok.

Jistota skrytá v potravině?

Hroznové víno je považováno za přírodní nootropikum, takže pomůže jako nejdostupnější první pomoc při začínajícím studijním stresu! Cenově i zdravotně… Vděčíme za to přítomným polyfenolům.

Nebo si dejte pořádné pravé kakao či kakaové boby! A zkuste kořenit kurkumou…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT