Proč myslet na praxi již během studia?

07.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Možná jste právě nastoupili do prvního ročníku a říkáte si „Proč již řešit takové záležitosti, jako je praxe?“. Pracovat budu celý život, teď si chci užívat. Dobře, ale co až vyjdete ze školy? Pokud tedy nehodláte věčně studovat? Věta „Ono to nějak dopadne…“ není zrovna sázkou na jistotu.

Studenti a práce

Co si budeme povídat, sehnat dlouhodobější brigádu za odpovídající finanční ohodnocení a navíc blízkou oboru, který studujete (nebo na který byste se po škole chtěli změřit), není nejlehčí záležitostí. Na internetu se sice setkáváme se širokou škálou nabídek, avšak kvantita ani zdaleka neodpovídá kvalitě.

Nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale když jsem se já nebo moji kamarádi a známí setkali se zajímavou nabídkou (například v oblasti administrativy), inzerát vypadal následovně: velké množství požadavků za směšnou nabídku platu. Myslím si, že pro pozici recepční, která musí ovládat práci s počítačem, zvládat angličtinu, zodpovídat za nespočet věcí je 50Kč/h opravdu málo. Není divu, že pak určitá část studentů skončí v obchodech s oblečením, kde se výplata pohybuje až k 90Kč/h (samozřejmě jak kde) nebo dělá v baru s vysokými dýžky. Každý je rád, že má příležitost vydělat si slušné peníze. Představme si ale situaci, kdy se po škole hlásíte na pozici účetní/ho a v životopise v kolonce pracovní praxe máte: barman/ka, promotér/ka, prodavač/ka. Jak velké budou vaše šance na získání onoho místa?

Jak tedy sehnat praxi v oboru a nejít pod svou cenu?

Na začátek je důležité říct, že můžou nastat dvě situace, a to:

  • Nemáte žádnou praxi.
  • Praxi už máte.

Nemáte žádnou praxi

Jestliže zatím nemáte pracovní zkušenosti, je nutné mít určitou soudnost a vědět, že bez jakékoliv dřívější praxe nemůžete mít hned nástupní plat 80kč/hodinu. Takže pokud někde nastoupíte třeba na pozici administrativy, počítejte s nástupním platem okolo 50Kč až 60Kč/hodinu. Dejte však již na pohovoru zaměstnavateli jasně najevo vědomí své hodnoty a otevřeně mu řeknete, že po zaučení a při vzájemné spokojenosti, byste do budoucna očekávali mzdu vyšší.

Pokud vám zaměstnavatel po několika měsících působení nebude chtít zvýšit mzdu, i když jste se tak původně domluvili, nic vám nebrání odejít a zkusit štěstí jinde. Výhoda je, že už praxi máte. Jak si najít práci jsem zmiňovala v jednom z dřívějších článků, takže určitě nečekejte, až a jestli vůbec se situace zlepší a podnikněte vhodné kroky pro vaši spokojenost hned teď.

Praxi už máte

V případě že již nějakou praxi máte, je nesmysl „prodávat se pod cenou“. Každý člověk má určitou hodnotu, která se skládá z/ze:

  • Toho, co umí (jazyky, práce s PC, znalost účetních programů, řidičský průkaz)
  • Jaké má vlastnosti a schopnosti (dobrá komunikace, spolehlivost, schopnost řešit nečekané úkoly, umění zvládat stres)
  • Pracovní praxe
  • Vzdělání (Je důležité, ale na druhou stránku, pokud budete věčný student bez praxe a chybí vám „praktičnost“, velkou díru do světa neuděláte).

Když znáte svou hodnotu, pak je hloupost odpovídat na nabídky za 50Kč/h. Nečekejte na nabídky z pracovních portálů a buďte proaktivní. Sami oslovte společnosti a na pohovoru otevřeně řekněte, jaký plat si představujete. Platí „Neprodávat se pod cenou, ale zároveň stát nohama na zemi.“

Myslete na svou budoucnost

Unášet se vírem studentských akcí je krásná věc, ale každá zábava něco stojí a není nekonečná. S každým koncem něco jiného začíná, stejně tak student jednou dostuduje. Nenechte si ujít příležitost dělat v životě jednou to, co vás baví. Zajímejte se o daný obor již v rámci studia a ulehčete si tak cestu za svým vysněným povolání. Ve škole budete pár let, ale v práci celý život.

Na portálu jobs.cz se Tomáš Dobrovský ze společnosti LMC (provozovatel portálu jobs.cz) v jednom z článku o absolventech vyjadřuje následovně: “Výhodu podle našich zkušeností mají především ti z nich, kteří již během studia dokázali získat relevantní praxi " řekl Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portál jobs.cz. (zdroj jobs.cz)

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT