Proč je důležitá svoboda v práci

29.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Vášeň je hnací motor každého z nás. Můžeme ji najít ve všech činnostech, které děláme, ať už se jedná o sport nebo třeba vaření. Vášeň je přítomna, když děláme „TO“ co máme rádi. Stejně tak je tomu i s prací. Avšak aby nás práce mohla bavit, musíme mít svobodu.

Zdá se vám to trošku postavené na hlavu a nemožné? Na následujících řádcích vás ráda přesvědčím o opaku. Je sice pravdou, že v České republice je tato filozofie zatím ještě „v plenkách“, avšak díky Pepolecommu a jeho šíření myšlenky svobody, by tomu za pár let mohlo být jinak.

Co to je svoboda v práci?

Jednoho dne jsem brouzdala na Facebooku, když jsem narazila u bývalého kolegy z práce na něco, co mě zaujalo. Byl to „Like“ u skupiny s názvem Svoboda v práci. Myšlenka, která se mi líbila, jelikož mým snem vždy bylo pracovat ve firmě, která tuto filozofii uznává a je součástí jejího etického kodexu. Za svůj dosavadní život jsem se však díky různým pracovním zkušenostem (ať už svých vlastních nebo lidí z mého blízkého okolí), setkala s naprostým opakem. Jaký to má vše výsledek? Uvedla bych to velice dobře známými větami:

  • „Ať už je pátek“
  • „Ne, zase je neděle“
  • „Mně se tak nechce do práce“
  • „Nebaví mě to v práci, jsem tam nešťastná/ý“
  • „Šéf je naprostej … (každý doplní dle libosti)“

Dám obě ruce do ohně za to, že minimálně jednu z těchto frází (dovolím si tvrdit typicky českou) jste už někdy - ať už to bylo ze strany rodičů, spolužáků, spolubydlících nebo vašich kolegů v práci - slyšeli. Každá je známkou toho, že jste vy nebo lidé ve vašem okolí pracovali tam, kde svoboda v práci nebyla. Pokud tam není, je jasné, že je člověk nespokojený. Svoboda je jednou ze základních lidských potřeb. Je něčím, co nám dává neviditelná, avšak vysoce pocítitelná křídla.

Jak se můžete dočíst na portále Peoplecomm:
Svoboda v práci, tj. možnost rozhodovat o tom, co, kdy, kde a jak dělat, je pro 6 z 10 lidí důležitější než výše mzdy. Ve věkové kategorii do 25 let je to dokonce 8 z 10.

Kdy a kde se vzal Peoplecomm

Peoplecomm vznikl v roce 2001, jeho hlavní myšlenkou je Svoboda v práci, kterou zkoumá. Díky tomu vznikla již nejen řada knih, ale jsou pořádány i kurzy, přednášky na konferencích a vysokých školách. Za tím vším stojí Tomáš Hajzler, který se do Peoplecommu pustil potom, co u něho přišel syndrom vyhoření. Začal zkoumat svět firem, vedení a další souvislosti pracovního života.

Jeden z faktů, který se na Peoplecomm můžete dočíst je:
Rmoutí nás fakt, že pouze dva z deseti zaměstnanců jejich práce baví a využívají tak naplno svůj potenciál. Tato „epidemie” nechuti do práce má jednu hlavní příčinu. Řízení firem stojí stále na industriálních principech dvacátého století. Dnešní zaměstnanci jsou však výrazně svobodnější lidé a snahy řídit je stylem Henryho Forda přestávají fungovat.

T. H. na svých stránkách hovoří o 10 principech svobody v práci a Motivaci na ruby – co to je?

10 principů svobody v práci

Těchto 10 principů charakterizuje model hierarchického a svobodného systému:

  1. Smysl a vize
  2. Dialog a naslouchání
  3. Fair play a důstojnost
  4. Transparentnost
  5. Zodpovědnost
  6. Jednotlivě a společně
  7. Možnost volby
  8. Celistvost
  9. Decentralizace
  10. Reflexe a zhodnocení

Motivace na ruby

Motivace na ruby odkazuje na Maslowovu Pyramidu potřeb, jež se skládá z pěti pater. Pokud půjdeme odspodu, jsou to:

Základní potřeby (jídlo, pití, spánek,…)
Potřeby jistoty (práce, bydlení, zdraví,…)
Vztahy (láska, přátelství, partnerství)
Sebeúcta (sebevědomí, uznání druhých)
Seberealizace (naplnění, smysl bytí)

Dostat se do posledního pátého patra (což chce většina z nás), umožňují právě svobodné firmy. Dávají lidem možnost, aby se motivovali sami – a to je zase ta svoboda v práci. Ostatní firmy nabízí druhé patro. V čem je rozdíl?

Páté patro se od toho druhého přitom liší tak jako milování z lásky od sexu za peníze. Proto se i výsledky, firemní kultura a atmosféra kopírují převažující styl motivace firmy.“ (Peoplecomm)

Téma svoboda v práci je velmi rozsáhlé, z toho důvodu odkazuji na následující video:
Video z TEDxPrague - Tomáš Hajzler: Svoboda v práci jako filozofie organizace a řízení firem: http://www.youtube.com/watch?v=5PZWpVCzmgA

Domnívám se, že většina z vás již má určité pracovní zkušenosti a dokážete tudíž sami dobře odhadnout, kde je a kde naopak není „Svoboda v práci.“ Pro ty z vás, kteří takovou zkušenost zatím ještě nemají, uvádím video Jaké to je pracovat v Googlu, který se s filozofií svobodné firmy naprosto ztotožňuje.

http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/jake-je-to-pracovat-v-googlu

Použité zdroje pro článek: Peoplecomm.cz

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT