Lepší známky, víc kreditů… Jak zvládnout studijní předsevzetí

27.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Blíží se počátek nového roku a skoro každý z nás už si dává různá předsevzetí. Často se týkají právě studia – chceme mít lepší průměr, získat za semestr víc kreditů, konečně zapracovat na bakalářce, nebo prostě úspěšně dostudovat. Jenže předsevzetí mnohdy zůstanou jen slovy a přáním. Jak se přimět je zrealizovat a zorganizovat si čas, abychom je úspěšně splnili?

Více kreditů – a tím pádem také zkoušek

Značné množství škol už přešlo na kreditový systém ohodnocení výuky, což s sebou přineslo výhody i nevýhody – a jedním z negativ je i fakt, že i když jste jinak studovali výborně a máte o obor zájem, stačí jeden kredit scházející k potřebnému počtu a nemůžete být připuštěni do dalšího ročníku nebo ke státnicím. Není divu, že někdy tak mezi studenty nastává „hon za kredity“.

Ale nezapomínejte na rozumnou míru; čím více si jich za semestr naberete, tím více zkoušek a zápočtů zpravidla budete mít. Pokud si nejste jistí, jaký počet je zvládnutelný, zeptejte se co nejvíce starších spolužáků ze stejného oboru. Univerzální rada zde neexistuje – na některé vysoké škole mívají studenti průměrně za semestr čtyři zkoušky, jinde osm.

Zkuste si zkouškové období předem rozvrhnout a určit si, kolik času vám příprava na každou zkoušku zřejmě zabere. Rozhodně nespoléhejte na to, že „se to nějak musí zvládnout“. Zjistěte si také, jak brzy vyučující vypisují termíny a kolik jich bývá, aby se nestalo, že si sice časové rozmezí na jednotlivé zkoušky hezky naplánujete, ale pak se vám kvůli nedostatku vypsaných termínů sejdou dvě v tentýž den. Až budete mít věci naplánovány, budete si mnohem jistější výsledkem a s klidem se pak zkouškové zvládne nejlépe.

Zlepšení průměru – a snad i stipendium?

Mnozí z nás se snaží dosáhnout průměru nezbytného pro získání stipendia nebo posléze červeného diplomu. Na každé škole je hranice pro prospěchové stipendium jiná – někde pod 1,1, někde až 1,5, výjimečně dokonce více.

Na rozdíl od nabírání si příliš velkého množství předmětů nemůžete nic zkazit, když se budete snažit o co nejlepší výsledky. Jen je potřeba při přípravě nezanedbávat dostatek spánku a odpočinku a nevyčerpat se dávno před koncem zkouškového. Abyste se nepřepínali, stanovte si předem denní rozvrh – v určitou hodinu vstaňte, pořádně se nasnídejte, pak se učte, před obědem můžete jít na chvilku ven na vzduch a po obědě může s pravidelnými přestávkami následovat další učení.

Obtížnější je dosáhnout tohoto cíle, pokud chodíte do práce a máte na učení jen omezené množství času. Snažte se pak alespoň jednou za čas o nějaké rozptýlení a můžete zkusit přírodní přípravky na zvýšení koncentrace – guaranu, ženšen, přiměřené množství kofeinu v čaji či kávě a další. Pomohou vám udržet soustředění – a kromě něj hlavně také neztrácejte důvěru v sebe sama a motivaci, to jsou důležité kroky na cestě k co nejlepším výsledkům.

Psát, psát, psát…

Měli byste usilovně pracovat na své ročníkové, bakalářské či diplomové práci, ale nejde vám to od ruky nebo se k tomu nedokážete přimět? Mnozí říkají, že „nedokázat se přimět“ je jen jiný výraz pro lenost. Ať už je to jakkoli, zkuste nelibost překonat; vyhraďte si dost času, zakažte si prohlížení internetu či pouštění filmů, zkuste se soustředit a rozepište se. Zpočátku to může jít obtížně, ale čím více toho napíšete, tím snáze to pak najednou půjde.

Existují zdarma ke stažení textové procesory, kde si můžete nastavit denní či týdenní cíl, kolika napsaných znaků, slov či stránek chcete dosáhnout. Další možností je nastavit si budík a nevěnovat se ničemu jinému než psaní, dokud nezazvoní. Někoho neustálé vědomí blížícího se cíle motivuje, jiné ale může deprimovat; každý by měl zkusit cestu, která mu nejlépe vyhovuje a nestresuje ho.

Zásadní u předsevzetí je, abychom se nepřeceňovali a nenabírali si jich příliš mnoho – ale abychom zároveň předem nevzdávali věci, které můžeme dokázat a vyžadují jen trochu plánování, času a disciplíny. Pak i všechna zkoušková období zvládneme s přehledem a splníme si vytyčené cíle!

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT