Fakulta dopravní ČVUT vyhlásila vítěze 4. ročníku soutěže pro středoškolské studenty

02.02.2012 | , ČVUT
STUDENT


Ve středu 1. února 2012 se na půdě Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze konala studentská konference, na které přihlášení středoškolští studenti prezentovali své práce zaslané do letošního ročníku soutěže Cena děkana Fakulty dopravní ČVUT. Všichni zúčastnění studenti byli oceněni přijetím ke studiu bez přijímacích zkoušek, tři nejlepší příspěvky pak věcnými cenami.

Letošní práce zaslané do soutěže se věnovaly především problematice dopravních prostředků, a to zejména v letecké dopravě, dále pak i stále aktuálním otázkám dopravní obslužnosti. Porota a diváci si vyslechli prezentace k příspěvkům, jako např. Srovnání vybraných evropských sítí metra, Kvalita a úroveň MHD v Praze, Nejmodernější zabezpečovací zařízení v železniční dopravě, Junkers – od F13 po JU52 nebo Návrh koncepce železniční dopravy v Praze a okolí.

Celkem se do letošního ročníku přihlásilo 14 studentů s 13 pracemi, mezi nimi jedna dívka. Od 1. ročníku zůstává počet přihlášených téměř konstantní každý rok, největší zájem byl v minulém roce, kdy se soutěže zúčastnilo celkem 16 studentů.

Výsledky letošního ročníku vyhlásil a vítězné práce ocenil děkan Fakulty dopravní ČVUT prof. Ing. Miroslav Svítek na základě rozhodnutí odborné poroty pod vedením doc. Ing. Petra Vysokého, CSc.

Jako vítězná práce a zároveň i nejlepší prezentace byl jednomyslně zvolen velmi kvalitní projekt studenta sexty Gymnázia Opatov Marka Dvořáka s názvem "Charakteristika linky 213 a studie možného zkvalitnění s ohledem na bezpečnost a plynulost přepravy". Na 2. místě se umístil student Gymnázia Chotěboř Jan Marek s poutavou prací "Blaník – legenda na světovém nebi" a na 3. místě pak Petr Hajduk z pražského Gymnázia Špitálská a jeho práce "Řešení dopravní obslužnosti Odoleny Vody a letiště Vodochody".

Porota velmi pozitivně hodnotila hluboký zájem studentů o danou problematiku a v řadě případů skutečně tvůrčí přístup u navrhovaných řešení.

Cena děkana Fakulty dopravní ČVUT vznikla v květnu 2008 díky iniciativě bývalého děkana prof. Ing. Petra Moose, CSc., v rámci propagace a podpory zájmu středoškolských studentů o studium.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT