Fakulta technologická, Fakulta aplikované informatiky a Univerzitní institut se řadí ke špičkovým vědeckým pracovištím

03.09.2012 | , Univerzita Tomáše Bati
STUDENT


Která vědecká pracoviště patří k nejlepším ve svém oboru v rámci České republiky? Odpověď na tuto otázku přináší nezávislý přehled Štěpána Jurajdy a Daniela Münicha z Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky.

Z materiálu, který byl publikován 9. srpna letošního roku, vyplývá, že v chemických, materiálových, informatických a potravinářských oborech patří ke špičkovým vědeckým pracovištím Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Zmiňovaná studie hodnotí výsledky vykázané výzkumnými organizacemi v ČR na základě článků publikovaných v impaktovaných časopisech, tedy v časopisech s obecně vysokým vědeckým renomé. V každém z oborů studie uvádí deset nejvýznamnějších českých pracovišť.

UTB se dostala mezi nejlepší vědecká pracoviště celkem v deseti oborech. Absolutně nejlepšího výsledku dosáhla v oboru Ostatní materiály, tj. v oboru, kam patří například vývoj specifických metod pro úpravu a zpracování plastů či pryží, kde se Fakulta technologická umístila v rámci ČR na prvním místě. V oboru Makromolekulární chemie patří Fakultě technologické druhé místo a v oboru Potravinářství se fakulta umístila na čtvrté příčce. Mezi nejlepší pracoviště patří Fakulta technologická také v oborech Kompozitní materiály, Organická chemie a Průmyslová chemie a chemické inženýrství.

Fakultě aplikované informatiky patří pátá příčka v oboru Teorie a systémy řízení; k nejvýznamnějším pracovištím patří také v oborech Využití počítačů, robotika a její aplikace a Průmyslová chemie a chemické inženýrství.

Ke špičkovým českým pracovištím patří také Univerzitní institut, a to v oboru Makromolekulární chemie.

Autor článku