Jak nenaletět při podpisu nájemní smlouvy

18.08.2012 | , Pravorychle.cz
STUDENT


Začátek nového školního roku se nezadržitelně blíží. Pokud ještě nemáte zařízené bydlení, je nejvyšší čas porozhlédnout se po volném bytě nebo aspoň pokoji. Necháte-li to na poslední chvíli, ve spěchu snadno šlápnete vedle.

Určitě byste si měli byt předem osobně prohlédnout a především pečlivě pročíst nájemní smlouvu. V okamžiku, kdy ji podepíšete, už totiž nebude cesty zpět a chvilková nepozornost vás pak může přijít i docela draho. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, na co byste si ve smlouvě měli dát obzvlášť pozor.

1. Je tam všechno potřebné?

Stejně jako jakýkoliv jiný právní dokument i nájemní smlouva musí ze zákona obsahovat určité náležitosti, bez kterých je neplatná. Pokud budete mít pochybnosti, rozhodně nic nepodepisujte a raději to zkonzultujte s právníkem. Nejjednodušší je v tomto směru asi využít online právní poradnu a zeptat se na to, co vám není jasné. Obecně lze nicméně shrnout, že ve smlouvě musí být vždy uvedeno:

  • označení smluvních stran
  • přesné určení pronajímaného bytu včetně jeho veškerého příslušenství a rozsahu jeho užívání
  • výše nájemného a úhrad za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu

Chcete-li si udělat konkrétnější představu, není problém najít si vzor nájemní smlouvy na internetu. Vybírejte ale důvěryhodné stránky, kde budete mít jistotu, že uvedený dokument je skutečně správný a aktuální.

2. Jak je to s ukončením nájmu?

Pokud v nájemní smlouvě nebude uvedeno datum skončení nájmu, automaticky se předpokládá, že ji uzavíráte na dobu neurčitou. V takovém případě je dobré pohlídat si délku výpovědní lhůty, abyste pak třeba nemuseli zbytečně platit nájem i v době, kdy už v bytě nebudete.

Jestliže výpovědní lhůta není ve smlouvě vysloveně uvedena, musíte případné ukončení nájmu písemně oznámit pronajímateli minimálně tři měsíce dopředu. Pokud bude rozumný, dá se samozřejmě domluvit i na rychlejším řešení, ale spoléhat byste na to raději neměli.

3. Co takhle předávací protokol?

Zejména jestliže si pronajímáte již zařízený byt, měli byste kromě nájemní smlouvy rozhodně vyžadovat také předávací protokol, kde bude přesně popsáno veškeré vybavení včetně případných poškození. Vyhnete se tak riziku, že z vás bude chtít majitel dostat náhradu za škody, které jste nezpůsobili. Navíc se může ukázat, že v bytě chybí například pračka nebo jiné zařízení, přestože bylo uvedeno v inzerátu, což vám pak může posloužit jako argument při smlouvání o ceně.

4. Opravdu jde o nájem?

Na závěr si uděláme malý exkurz do právnické terminologie, může se vám totiž hodit. Jde o to, že nájem je něco jiného než podnájem, což si často ne tak docela uvědomujeme. Základní rozdíl spočívá v tom, že nájem uzavíráme přímo s majitelem bytu, kdežto podnájem pouze s jeho nájemcem. Nájemní smlouva se přitom samozřejmě vztahuje pouze na první případ, proto je vždy dobré si vlastnictví bytu ověřit na výpisu z katastru nemovitostí. 

Autor článku

Reklamní sdělení