Přednášky držitelů Nobelovy ceny budou živě přenášeny do poslucháren v kampusu

26.09.2012 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Přednášky světově uznávaných vědců včetně tří držitelů Nobelovy ceny, které se odehrají v Mendelově muzeu Masarykovy univerzity (MU), budou moci sledovat i studenti ve vzdáleném Univerzitním kampusu Bohunice.

Umožní to živé přenosy, kterými univerzita zprostředkovává významné přednášky v situacích, kdy zájem převyšuje kapacity sálů. Online přenosy přednášek do kinosálu univerzitního kampusu se konají 8. října od 9:00 do 12:30 a od 14:00 do 15:40 a 9. října od 9:00 do 12:00.

Světově proslulí vědci z oblasti genetiky a buněčné a molekulární biologie přijedou do Brna přednášet na výroční Mendel Lectures u příležitosti letošního 190. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Přednášky se konají v prostorách Mendelova muzea, které se také spolu s Biologickým ústavem Lékařské fakulty MU podílí na jejich organizaci. Původní program sliboval účast čtyř nobelistů, kvůli zdravotním problémům svou cestu do Evropy však musel zrušit nejstarší z pozvaných hostů James Watson (Nobelova cena v roce 1962). Studenti i odborná veřejnost se však mohou těšit na přednášku Tima Hunta (Nobelova cena v roce 2001) a Aarona Ciechanovera (Nobelova cena v roce 2004), které zazní hned během prvního dne přednáškového cyklu, spolu s přednáškami českých vědců Josefa Jiřičného a Jiřího Lukáše.

Druhý den bude cyklus pokračovat přednáškou držitele mnoha prestižních cen Garyho Ruvkuna a Güntera Blobela (Nobelova cena v roce 1999). Přednáškový cyklus završí Jiří Friml, absolvent Masarykovy univerzity, který patří mezi nejúspěšnější mladé české vědce současnosti. Odpoledne účastníci navštíví Mendelův rodný dům v Hynčicích. Více o programu zde: http://www.mendel190.cz/ a http://www.mendellectures.muni.cz/

Autor článku