Kreativní soutěže studentů

27.09.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Také patříte mezi soutěživé typy? A k tomu kreativní, tvořivé lidi? A věříte si? Začtěte se tedy do následujících vět a rozšiřte si obzor o výtvarné soutěže, o kterých třeba ještě nevíte, nechte se inspirovat a zkuste své umělecké štěstí

Soutěže s morálním smyslem

Organizace DAF – Design Against Fur, Poster Design and Advertising Contest se téměř desetiletí zabývá vyhlašováním mezinárodní výtvarné studentské soutěže, která podporuje v lidech hlubší smysl, etičtější a morální vnímání zvířat, jako plnohodnotných a rovnocenných tvorů v poměru ku člověku.

Soutěžit se může v návrhu plakátu nebo flashové animace. Registrace je zdarma a bližší popis uvádí organizace na svém webu, jakmile se stává soutěž aktuální, což neplatí pro rok 2012, pro který je soutěž uzavřena. Aby ale nebyli ochuzeni soutěže chtiví studenti, vyhlásila DAF sesterskou soutěž, o níž se dočtete níže.

Soutěž Designem proti pokusům na zvířatech

Studenti se mohli zúčastnit této výtvarné soutěže v době před prázdninami 2012 a jejich úkolem bylo navrhnout design trička pro organizaci na ochranu zvířat, která se nazývá Svoboda zvířat. Cíl návrhu trička spočíval v upozornění na kruté a zbytečné pokusy na zvířatech. Nejlepší návrhář je odměněn tak, že trička s vítězným návrhem nabízí Svoboda zvířat k prodeji na e-shopu a také na různých akcích. Vítěz také získal peněžní výhru. Účast v soutěži je zcela zdarma. Tato soutěž tradičně obsahuje oficiální pravidla, která ale navíc kladou důraz na to, aby při navrhování nijak netrpěla žádná zvířata. Věková hranice soutěže má stanovenou hranici minimálně 16 let.

Více informací o soutěži naleznete na http://pokusynazviratech.cz/soutez-designem-proti-pokusum-na-zviratech.htm. Nezapomeňte se také podívat na výsledky soutěže!

Takový TOP - Národní cena za studentský design

Tuto studentskou výtvarnou soutěž vyhlašuje Design Cabinet CZ, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství spolu s univerzitami a vysokými školami, Unií profesionálních designerů ČR, Asociací užité grafiky a grafického designu, Obcí architektů ČR, Asociací středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory a Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR.

V roce 2012 se konal již 22. ročník a přihlásit se mohli studenti od architektury až po umělecká řemesla nebo design krajiny a soutěžili se svými absolventskými, semestrálními nebo klauzurními pracemi.

Soutěž má široké spektrum tvorby, na které se zaměřuje, od digitálních médií, přes hudební nástroje ke sklu nebo strojírenství a účastní se jak jednotlivci tak celé studijní kolektivy s tím, že posláním celé záležitosti je monitoring a hodnocení tvorby studentů nejrůznějších oborů spjatých s výtvarným uměním, designem, uměleckými řemesly a architekturou. Registrační poplatek činí 1000 Kč vč. DPH ve spolupráci student a škola, samostatný student bez školního doporučení si připlatí navíc 500 Kč… Zájemci o účast v ročníku 2013 sledujte stránky Národní ceny za studentský design na http://www.studentskydesign.cz/cs/2012/voting.

Mladý obal - Young Package

„17. ročník soutěže přilákal rekordní počet soutěžících ze 41 zemí světa…“ píše se na webu soutěže o nejlepší mladý obal, která se zaměřuje na mladé tvůrce do 30 let. Počátky soutěže se řadí do roku 1996 a od té doby získala významné postavení na mezinárodním poli mezi soutěžemi pro mladé designéry. Mladý obal se zaměřuje především na výrobky z papíru, vlnité a hladké lepenky nebo jiných papírových materiálů. Zájemci mají možnost se přihlásit každoročně bez ohledu na dosažené vzdělání a počet tvůrců. Na podzim roku 2012 budou zahájeny registrace pro ročník 2013 (pravděpodobně během října). Soutěž se vyhlašuje díky iniciativě společnosti Model Obaly a od roku 2009 se přidal organizátor Czechdesign.cz. Jestli se cítíte soutěžit, navštivte web Mladého obalu na http://mlady-obal.cz/.

Můžete se nechat inspirovat… A nezapomínejte na ekologii, protože i mladý obal se na ni zaměřuje!

Cena Jindřicha Chalupeckého – CJCH

Tato soutěž vznikla v 90. letech 20. století v Lánech, iniciována spisovatelem Václavem Havlem, akademickým malířem Theodorem Pištěkem a básníkem, umělcem Jiřím Kolářem. Jméno, jež soutěž nese, patřilo Jiřímu Chaloupeckému, což byl český kritik výtvarného umění, filosof a esejista, který po roce 1969 podněcoval neoficiální, avantgardní výtvarný život a usiloval o uměleckou kontinuitu mezi tradicí českého moderního umění a evropskou výtvarnou kulturou.

Jejím záměrem se stalo oceňování mladých českých umělců do 35. let mimo jiné proto, že sám Chalupecký přes svůj vysoký věk stále vítal nové rodící se tendence a podporoval mladé umění.

Laureát získává sto tisíc korun na realizaci výstavy a veřejnou presentaci a následně absolvuje pobyt v New Yorku v rámci International Studio and Curatorial Program a získává možnost vystavovat své práce v Českém centru v New Yorku. Více info získejte na www.cjch.cz.

POPAI…

…STUDENT AWARD pořádá společnost Popai Central Europe šestým rokem a jde jí o podporu spolupráce mezi zástupci a studenty středních a vysokých škol odborných a uměleckých, zaměřujících se na marketing v ČR a SR. Soutěž vychovává nové odborníky pro podnikovou marketingovou komunikaci z řad studentů, kterým nabízí spolupráci v oblasti reklamy. Soutěž POPAI STUDENT AWARD 2012 se uskuteční v období leden – listopad 2012 a studenti budou presentovat své návrhy POP materiálů, kterým dají vzniknout podle zadaného „briefu“ od konkrétních partnerů. Vítěz obdrží za nejlepší návrh odměnu v celkové výši 15.000,- Kč (částka podléhá srážkové dani). Termín pro odevzdání soutěžních prací je 31. 10. 2012, proto zájemci neváhejte!
http://www.popai.cz/4-293/POPAI-STUDENT-AWARD-2012.aspx

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT