Mějte diplomovou práci kvalitně a včas hotovou

11.10.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Patříte mezi ty, kteří neustále odkládají psaní diplomové práce? Pokaždé když začnete, skončíte po pár minutách na Facebooku? Říkáte si, že máte ještě spoustu času a ono to pak nějak dopadne jako vždy? STOP!

Čtěte také: Jak správně citovat publikace?

Obklopte se lidmi, kteří vás nejen podporují, ale i „koučují“

„Neboj se, to zvládneš, na to máš ještě hodně času!“ Tato věta může být fajn v případě, že před sebou máte ještě rok nebo 3/4 roku pro napsání diplomové práce. Ano, pak můžete být v klidu. Pokud jste ale psaní závěrečné práce odbývali a vědomě odkládali, pak tato věta není zcela na místě. Čas se vám krátí, a pokud chcete vše dotáhnout do úspěšného konce, aniž byste svá studia prodlužovali, je potřeba slyšet „ Musíš zabrat!“. Obklopte se lidmi, kteří vás budou podporovat a hnát dopředu - byť se vám to třeba zprvu nebude líbit, ale na konci uvidíte, že měli pravdu a mysleli to s vámi dobře. Jedná se především o vaši rodinu a opravdu velmi dobré a blízké kamarády, kteří vás podporují. Pokud se navíc budete sdružovat s lidmi, kteří chtějí dokončit svá studentská léta úspěšně a udělají pro to maximum, je to ta nejideálnější kombinace.

Přestaňte omlouvat své chování

Většina z nás má tendenci omlouvat sama sebe, vytvářet si odůvodnění našich činů (většinou se jedná o nic nedělání a chorobné odkládání) a ujišť ovat se, že je vše v pořádku. Například:
„Dneska už nebudu nic dělat, včera jsem psala diplomku celý den a byla jsem z toho unavená, začnu tedy až zítra“.

Myslím si, že podobné věty zná většina z nás. Tento přístup je ale špatný! Únavu si sami vsugerováváte, používáte ji jako výmluvu, abyste ten nebo následující den nemuseli již nic dělat. A ano, na začátku to může být únavné a trvat třeba i několik dní, než si na „nový režim“ čtení a rozboru knih zvyknete, ale stojí za to zatnout zuby a vydržet!

Udělejte si plán!

Pokud patříte mezi ty, co běžně plánují, nebudou pro vás následující řádky nic nového. Ostatním doufám poslouží jako inspirace. Můžete si říkat, co chcete, ale bez plánů to prostě nejde. Setkáte se s ním ve všech oblastech - škole, práci, výzkumech. Právě díky plánům se efektivně posouváme z místa, kde jsme tam, kde chceme být.

Z vlastní zkušenosti doporučuji (mám za sebou psaní bakalářské a diplomové práce) vzít si A4, dát ji naležato a rozdělit na tři části:

  • Teoretická část
  • Analytická část
  • Návrhová část

Počet částí samozřejmě záleží na vás, já si například přidala sloupečky: citace, přílohy. Každá závěrečná práce je jiná a záleží jen na vás, jak si plán navrhnete. U každé části si napište jednotlivě do bodů, co vše musíte zpracovat, abyste mohli mít vaši práci včas hotovou. Důležité je mít tento plán neustále na očích, abyste věděli, jak na tom jste (například na nástěnce). Věci, které budete mít za sebou, odškrtávejte! Tím, že uvidíte, co vše jste již zvládli, budete motivovaní k dalším akcím.

Učte se v knihovně

V domácím prostředí máte největší pravděpodobnost neustálého rozptylování. Ať už se jedná o Facebook, Skype, ICQ, sourozence nebo spolubydlící s kterými se potkáte v kuchyni a zapovídáte se s nimi. Abyste těmto situacím předešli, změňte vaše studijní prostředí. Vezměte si notebook, knížky, pití, něco na svačinu a jděte psát vaši práci do knihovny. Prostředí studovny má hned několik výhod:

  • Všichni se tady učí nebo něco píší, takže vás nikdo nebude rozptylovat
  • Je zde naprostý klid
  • Máte kolem sebe spoustu další pomocné literatury

Tip na závěr

Udělejte si plán pro zpracování vaší závěrečné práce ještě dnes! Pokud si řeknete, že to napíšete zítra, z 99 % si to takhle budete říkat každý den, a nastane u vás chorobné odkládaní. Takže nechte všeho, vezměte papír a tužku, ať to máte co nejdříve za sebou!

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT