Charita, pomoci můžete i jako student

21.03.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Peníze nepředstavují jedinou formu daru, kterou se dá druhým lidem pomoci a ani nezáleží na tom, v kterém koutu České republiky se při čtení tohoto článku nacházíte. Aktivně zapojit se můžete kdykoliv a kdekoliv, jak řekla Matka Tereza „V životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou“.

Kdy jste naposled pořádně uklízeli?

Není tím teď myšlený pravidelný týdenní úklid, díky kterému máme doma pořádek a čistotu, ale ten razantní úklid, kdy se zbavujeme nahromaděných věcí, které již delší dobu nevyužíváme a válí se nám v šatníku, krabicích nebo na půdě. Proč se na to ptám? Jak jinak můžete zjistit, kolik pro vás již nepotřebných věcí máte doma a zbytečně vám zabírají místo, i když by pro druhé mohly znamenat velkou pomoc? Právě je můžete darovat na Charitu a pomoci těm, kteří je potřebují – například maminkám v nouzi, dětem z dětských domovů, lidem postihnutým záplavami atd.

Budete překvapeni, kolik toho doma najdete

Kde tedy začít? Na začátek bych doporučila projít si vaši šatní skříň. Vždyť kolikrát jste si říkali „Toto už nenosím, musím si koupit něco nového.“ a přesto jste si to dané oblečení nechali dál ležet ve skříni? Projděte si tedy vaši šatní skříň a protřiďte ji. Jak to provést co nejrychleji? Doporučuji odpovědět si na jednoduchou otázku:
„Nosil/a jsem to poslední půl rok?“

Pokud odpovíte ne a nejedná se o sezónní oblečení, které opravdu nosíte jen v určitém ročním obdobím, dejte je stranou. Takhle postupujte u triček, tílek, kraťasů, ale i teplejšího oblečení, až kompletně projdete celou vaši skříň. Možná budete překvapeni, kolik toho již nenosíte a zbytečně vám to zabíralo spoustu prostoru. Toto vyřazené, ale zachovalé oblečení můžete darovat na Charitu a pomoci tak druhým. Stejně tak je tomu i s hračkami, které díky vám vykouzlí nejeden radostný úsměv na tváři dětí. A kam všechny tyto věci můžete donést? Kontaktujte nejbližší středisko ve vašem bydlišti, údaje naleznete v adresáři Charit ČR na následujícím odkaze:
http://www.charita.cz/o-charite/adresar/?tab=organization&show=all#directory

Rádi byste pomohli i jinak?

Máte spoustu volného času a přemýšlíte, jak jej co nejvíce efektivně využít? Pak právě možná pro vás by byla ideální spolupráce formou dobrovolnické činnosti. Na škole jsem měla spolužáka, který pravidelně jednou týdně docházel do střediska Charity a doučoval zadarmo angličtinu. Pokud jsou cizí jazyky vaší silnou stránkou, můžete najít během pracovního týdne uplatnění touto formou. V případě, že jsou vaše přednosti v jiných oblastech, kontaktujte pobočku v blízkosti vašeho bydliště nebo studia s nabídkou oblastí, v kterých byste Charitě mohli být užiteční. Dále se můžete informovat na webových stránkách http://www.charita.cz/zapojte-se/volna-mista/, kde naleznete přehledně seznam pracovníku, které Charita aktuálně hledá.

Na závěr pár slov o Charitě

Charita České republiky je nestátní neziskovou organizací a zároveň součástí římskokatolické církve. Jako sdružení - v České republice je více než 300 farních, městských a oblastních Charit - nabízí pomoc lidem v nouzi nejen u nás, ale i v zahraničí. To vše samozřejmě pod Kodexem Charity ČR (http://www.charita.cz/res/data/000077.pdf).

Mezi ty, kteří Charitu podporují patří například Nadace České spořitelny (generální partner), T-Mobile, OSA, Tescoma, Fórum dárců, Yves Rocher, Katolický týdeník, Radio Proglas, Fokus optik, Katolický domov studujících.

 

Zapojíte se i vy?

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT