Nestihli jste přihlášky na VŠ? Ještě máte šanci

28.03.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Většina vysokých škol přijímala přihlášky ke studiu pouze do konce února, na některé – jak veřejné, tak soukromé – je však stále ještě možné si přihlášku podat. Poradíme, které to jsou a kolik na to máte k dispozici času.

Do konce března – už jen pár dní!

Většina veřejných vysokých škol, které nestanovily termín pro podání přihlášek 28. února, má tento termín na konci března. Pokud tedy stále ještě váháte, na jaké obory se přihlásíte, měli byste se rozhodnout co nejrychleji – téměř vždy je potřeba do vypršení termínu také odeslat poplatek ve výši zpravidla 400 až 600 korun.

České vysoké učení technické, Česká zemědělská univerzita i Vysoká škola ekonomická přijímají přihlášky právě do konce měsíce března. I uchazeči o studium na univerzitě Tomáše Bati mají štěstí – tamní Fakulta humanitních studií a Fakulta logistiky a krizového řízení ukončují příjem přihlášek k bakalářskému studiu na rozdíl od větší části univerzity s koncem března. Také na Technickou univerzitu v Liberci se ještě můžete hlásit – poslední březnový den je uzávěrkou pro tamní Fakultu strojní, Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou, Fakultu ekonomickou, Fakultu mechatroniky, informatiky a mezioborových studií, většinu oborů Fakulty textilní i pro Univerzitu NISA, což je velice zajímavý program bakalářského studia v angličtině jeden rok v ČR, druhý rok v Polsku a třetí v Německu. Technická univerzita na něm spolupracuje se zahraničními vysokými školami a podle referencí jde o velmi perspektivní a zajímavý obor – navíc bez poplatků za studium, což u studia v zahraničí nebývá úplně běžné. Kdo o něm tedy dosud nevěděl a zajímal by se o něj, má po několik příštích dní šanci se přihlásit.

Některé vysoké školy měly původně termín na konci února, ale poté ho prodloužily; do konce března je tak ještě možné se hlásit na většinu oborů Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého. Na téže univerzitě můžete také podávat přihlášky na obor Ochrana obyvatelstva na Fakultě tělesné kultury – a to do 29. března.

Květen až srpen – času je ještě dost

U některých bakalářských a magisterských studijních oborů je času na podání přihlášky ještě více než dost – například Národohospodářská fakulta VŠE je přijímá až do konce května. Stejný termín stanovil i Ústav zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci. Do konce dubna mají čas uchazeči o obor Charitativní a sociální práce na Cyrilometodějské teologické fakultě UP.

Mnoho soukromých vysokých škol přijímá přihlášky až do konce července nebo srpna, některé (například Anglo-americká vysoká škola v Praze) dokonce v průběhu celého roku. A pokud náhodou neuspějete v přijímacím řízení, ale na soukromou VŠ nechcete nebo si ji nemůžete dovolit, pozorně sleduje informace na stránkách různých fakult státních vysokých škol – některé obory výjimečně vypisují i druhé kolo přijímacího řízení. Běžné to ovšem rozhodně není a nelze se na to spoléhat.

Výše uvedené platí pouze pro bakalářské a magisterské obory; na doktorské studium se přihlášky běžně přijímají do konce května nebo i později.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT