Řekněte sbohem bezesným nocím

21.05.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Patří mezi naše základní potřeby, bez něj jsme jak tělo bez duše. Našemu organismu poskytuje blahodárnou regeneraci, díky níž jsme ráno opět plní energie a schopni zvládat i ty nejnáročnější úkoly, které nás celý den čekají. Ano, řeč je o blahodárném spánku. Co ale dělat, když se nám v noci nedaří usnout?

Jedna ovečka, dvě ovečky…

Patříte mezi ty, kteří v noci ulehnou do postele, ale ať se snaží jakkoliv, prostě nemůžou „zabrat“? Neustále se převalujete ze strany na stranu a v hlavě se vám honí spousty myšlenek, které nechtějí ustát. Pomyšlení, že zítra půjdete do školy nebo práce nevyspaní, vám na spánku také moc nepřidá. Jak ze začarovaného kruhu ven? Vyzkoušejte jeden z následujících tipů, díky kterému budete třeba již dnes klidně spát.

1) „Babské recepty“ aneb teplé mléko s medem

Teplé mléko s medem vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Tento blahodárný pocit uvolněnosti si můžete dopřát během pár minut. Stačí vám pouze pár surovin, které najdete běžně doma. Pokud však patříte mezi ty, kteří trpí intolerancí laktózy nebo mléko nemusí, nezoufejte, stejně dobře vám poslouží i bylinkový čaj. Vyzkoušejte uklidňující meduňku nebo levanduli.

2) Zklidněte své myšlenky

Neustálý proud myšlenek je třeba zkrotit. Výborně vám k tomu poslouží deník, do kterého si můžete pravidelně zapisovat vaše pocity a uvolnit tak mysl od toho, co vás trápí a doslova nedá spát. Díky pravidelným deníkovým seancím si své myšlenky můžete lépe ujasnit, nad situací získat nadhled a nakonec vše vidět v jiném světle. Rozhodně byste však v sobě neměli jakékoliv pocity dusit. Pokud se s deníkovou formou neztotožňujete, svěřte se vašim nejbližším.

3) Nezatěžujte svoji mysl rozjímáním nad povinnostmi

Stává se vám, že při ulehnutí do postele přemýšlíte nad tím, co vše ještě musíte zítra, pozítří nebo o víkendu udělat? Pořiďte si menší zápisník a každý večer si sepište seznam pěti věcí, které zítra vyřídíte. Nejen že už na nic nezapomenete, ale navíc budete v noci klidnější a snadněji usnete.

4) Řekněte sbohem večernímu mlsání

Jestliže patříte mezi pravidelné večerní návštěvníky oblíbeného kuchyňského spotřebiče, pak můžete s největší pravděpodobností patřit mezi „nespavce“. Do postele bychom nikdy neměli uléhat s plným žaludkem, na druhou stranu hladoví jen tak snadno neusnete. Řešení? Navečeřte se ideálně čtyři hodiny před spaním, přičemž se vyvarujte tučným a těžkým jídlům. To stejné platí samozřejmě pro kofeinové nápoje.

5) Zklidněte vaše smysly

Levandulový olej nebo svíčka vám krásně provoní pokoj a báječně vás zklidní. Stejně dobře vám poslouží voňavý bylinný polštářek na spaní, v kombinaci s meditační hudbou usnete jedna radost. Pokud se potřebujete opravdu zklidnit, krátká meditace nebo dechové cvičení vám k tomu napomůže.

6) A co takhle Feng Shui?

Nejen umístění vaší postele může mít značný vliv na kvalitu vašeho spánku. Pokud vám to tedy podmínky aktuálního bydlení umožňují, zkuste pár menších změn, dle následujících pravidel:

  • Umístění postele – postel by měla stát u stěny, ne však hned pod oknem nebo pod trámem na stropě, vyvarujte se také umístění pod policemi.
  • Nábytek – upřednostněte světlý, jednoduchý, pravidelných tvarů, pozor však, aby neobklopoval postel.
  • Záclony – postarají se o pocit většího bezpečí, výborně vám poslouží také barevné závěsy.

Nezanedbávejte se

Pokud vám proti nespavosti nic nepomáhá a váš problém je dlouhodobý, zbystřete. Poruchy spánku mohou velmi často souviset se zvýšeným stresem. Obvykle se může jednat o důsledek psychického vypětí v období zkouškového, rodinných nebo pracovních problémů. V tomto případě se raději poraďte s vašimi blízkými nebo odborníky (obvodní lékař, školní psycholog). Dlouhodobá nespavost může mít totiž značný negativní vliv nejen na váš psychický, ale i fyzický zdravotní stav.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT