Vánoční dary pro nerozhodné studenty

13.12.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Blíží se Vánoce a s nimi mnohdy obtížně zodpověditelné obligátní dotazy, jaké dárky si přejete – s nimi ovšem nastává příležitost spojit příjemné s užitečným tím, že si řeknete o dary hodící se jak k zábavě, tak studiu. Elektronika, software, knížky i další vybavení nebo kurzy představují celou řadu možností!

Knih není nikdy dost

Jednou z jasných možností jsou odborné či popularizační knihy k vašemu oboru a učebnice potřebné k dalšímu studiu. A proč si neudělat radost třeba revidovaným vydáním práce zásadní pro vaše odvětví? Domácí knihovna je pak hned o něco zajímavější… A pak jsou tu samozřejmě e-booky – i ty mohou být darovány a jak zahraniční, tak mnohé české obchody s elektronickými knihami poslání publikace jinému uživateli v určenou dobu, eventuelně i s vánočním přáním, podporují.

Na e-knihy je nepochybně ideální čtečka, která je také vhodným vánočním darem. Elektronických knih stále přibývá a malá lehká čtečka umožňuje čtenáři u sebe neustále nosit i celé tisíce publikací nebo si pohodlně číst vlastní texty, třeba připravované studijní práce, bez nutnosti vše tisknout a listovat nepřehledným množstvím papírů.

Je libo nejnovější technika?

Se starým stolním počítačem nebo notebookem, který se ustavičně přehřívá a nevydrží jet na baterii ani po dobu jedné přednášky, se občas studuje skutečně obtížně. Za předpokladu, že byste preferovali si během přednášek a cvičení zapisovat raději na počítači než staromódně s propiskou a sešitem, moci si zároveň prohlížet elektronické učebnice nebo prezentační slidy z přednášek, pracovat na zadané eseji či smysluplně vyplnit prací prostoje mezi jednotlivými předměty. Současné ultrabooky jsou velmi lehké, štíhlé, výkonné a vydrží dlouhou dobu na baterii.

Tablety ale svým výkonem již šlapou ultrabookům na paty, jejich výdrž je ještě delší a hmotnost i v rámci stejné velikosti obrazovky zpravidla menší. S připojovací hardwarovou klávesnicí tak mohou do značné míry počítače nahradit. Slabší jsou zatím v oblasti softwaru; ne všechny programy běží i na operačních systémech pro tablety. Ač v mnoha oblastech lepší, hůře je na tom v této OS Android; iOS a Windows 8, který se dá obvykle i přepnout do desktopové verze, jsou v tomto ohledu vybaveny lépe a jsou častěji schopny podpořit i náročnější software na statistiku, programování či vyspělou grafiku.

Hardware už máte, ale co software? Nebo je libo kurz?

Pokud nepotřebujete žádnou novou elektroniku, můžete se zkusit zamyslet nad tím, jestli by vám při studiu nepomohly některé programy. Například při psaní závěrečných prací se pro protřídění zdrojů a vygenerování citací hodí referenční software typu Mendeley, RefWorks nebo EndNote. Zejména když později pracujete s větším množstvím článků, ušetří vám práci oproti zdlouhavému, zbytečnému vypisování citací ručně nebo i proti postupnému generování pomocí Google Scholar.

Zajímavým a podnětným dárkem mohou být i rozličné kurzy – výuka statistiky, práce s fotografiemi, prezentačních schopností, tvůrčího či vědeckého psaní, trénink paměti a dalších dovedností hodících se v běžném životě i právě při studiu či práci. Čtečky, ultrabooky, tablety, moderní software i užitečné kurzy jsou zkrátka zajímavými dary pro každého studenta.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT