Průzkum ukáže, jak se žije doktorandům

14.04.2014 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Vystačíte se stipendiem? A kolik vám měsíčně doplácejí rodiče? Na tyto a další otázky ze života studentů doktorského studia odpoví celorepublikové šetření DOKTORANDI 2014, které začíná 14. 4. 2014 a potrvá do poloviny května. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v něm zmapuje studijní a životní podmínky doktorandů a získá tak podklady, které může využít pro zlepšení jejich situace.

Rozsáhlého šetření, které je svým záběrem první svého druhu u nás, se zúčastní studenti z většiny veřejných a několika soukromých vysokých škol. MŠMT tak osloví přibližně 20 000 doktorandů v prezenční i kombinované formě studia. Dotazníky studenti obdrží 14. 4. a na jejich vyplnění mají čas do 16. 5. 2014. Výsledky odborníci zpracují do října.

Doktorandi jsou specifickou skupinou studentů, o níž máme poměrně málo informací. Doktorské studium je přitom předmětem aktuální diskuze a MŠMT si uvědomuje, že je třeba v tomto směru řadu věcí změnit,“ vysvětluje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, proč je průzkum potřeba.

V anonymním dotazníku studenti odpovědí přibližně na šedesát otázek z různých oblastí. Kromě finančních podmínek studia zhodnotí také například svého školitele, zda se jim dostatečně věnuje a efektivně je při studiu vede. Vyjádří se také ke svým studijním povinnostem, vědecké a pedagogické činnosti a plánům po ukončení studia.

Studenti mohou šetření využít jako příležitost zlepšit studijní podmínky a kvalitu studia doktorandů. Jejich odpovědi napomohou k dalšímu rozvoji doktorských studijních programů,“ motivuje studenty k vyplnění dotazníků doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D., odborný garant šetření a prorektor Vysoké školy ekonomické v Praze. Výsledky šetření, které probíhá v rámci Individuálního projektu národního KREDO, poslouží MŠMT při rozhodování v oblasti řízení vysokých škol. „Při vytváření strategie vysokého školství jsou data o sociálních záležitostech doktorandů důležitá,“ upozorňuje ministr Chládek.

Studenti doktorských programů se zpravidla věkem blíží ke třicítce, často mají kromě výzkumu ještě jinou práci a řada z nich během studia zakládá rodinu. Právě díky své odlišné situaci nebyli zahrnuti do předchozího šetření bakalářských a magisterských studentů EUROSTUDENT V, které se konalo na jaře 2013. „Otázky z tohoto šetření nebyly pro doktorandy vhodné. Rozhodli jsme se proto uspořádat samostatný průzkum přímo jim na míru,“ říká J. Fischer, který EUROSTUDENT V vedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT