ČVUT se i letos podílí na „kouzelném experimentu“ Stratocaching

01.10.2014 | , ČVUT
STUDENT


Po úspěchu loňského prvního ročníku vědeckého experimentu Stratocaching se i nadále na jeho dalším rozvoji podílí experti z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze.

Stratocaching je unikátní vědecký experiment, který spojuje vypuštění stratosférického balónu s geolokační hrou pro veřejnost. Zástupci katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT se podílí na přípravě a testování elektronického vybavení gondoly balónu, který bude vypuštěn do stratosféry. Z něj bude v průběhu stoupání do výšky 30 kilometrů přenášeno video v reálném čase a po dosažení požadované výšky vypuštěno 10 GPS modulů v podobě javorového semínka – stratosférických kešek.

Jsem velice rád, že se i letos můžeme experimentu zúčastnit, a to přípravou vícepolarizační všesměrové antény systému přenosu videa v reálném čase. Jde o speciální anténu, která je schopná zajistit řádnou komunikaci videotechniky dropionu s pozemním centrem,“ říká člen realizačního týmu Ing. Zbyněk Kocur, Ph.D., z Fakulty elektrotechnické ČVUT a dodává: „Dále bude naše fakulta pro experiment zajišťovat klimatické testy, tedy simulaci chování kamery v extrémních podmínkách stratosféry.

Start balónu je naplánován na 25. října 2014 (datum a čas se může změnit při nevhodném počasí) v Praze-Libuši. Očekává se, že stratokešky po letu ze stratosféry dopadnou na zem tentýž den a nahlásí svou polohu registrovaným hráčům.

Celý experiment můžete sledovat na stránce http://stratocaching.idnes.cz, kde je se také registruje do hry.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT