Podnikavá hlava podpoří neotřelé podnikatelské záměry

02.03.2015 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Originální podnikatelské nápady podpoří i letos soutěž Podnikavá hlava, kterou již šestým rokem vyhlašuje Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci. Autoři zajímavých podnikatelských záměrů se do ní mohou přihlásit do 24. května. Odměnou pro nejlepší z nich bude nejen finanční ocenění, ale zejména cenné rady odborníků i podpora při rozjezdu podnikání.

Soutěž je určena jak pro úplné začátečníky v podnikání a studenty, tak i pro zkušené podnikatele s novým nápadem. „Během přípravy svých projektů mohou účastníci využít pomoci konzultanta Vědeckotechnického parku nebo se zúčastnit workshopů, které se budou přípravě záměrů věnovat. Účast není omezena věkem ani územně, hlásit se tak mohou zájemci z celé České republiky,“ uvedl ředitel Vědeckotechnického parku Jiří Herinek.

Podnikatel v sukních i Nejlepší středoškolák

Beze změn zůstávají soutěžní kategorie. I letos se pořadatel a sponzoři soutěže rozhodli podpořit vedle hlavní soutěže také středoškoláky a ženy, které už podnikají nebo by rády začaly. Pokud středoškoláci nejsou plnoletí, musejí mít dospělého garanta. Do kategorie Podnikatel v sukních se mohou přihlásit projekty, které připravily ženy nebo jsou pro ně primárně určené. Vítěze podpoří Olomoucký kraj, jenž je partnerem klání. Dosud se v této kategorii soutěže zúčastnilo 77 soutěžních příspěvků a některé se již dočkaly realizace. Do zvláštní kategorie Nejlepší středoškolák se v uplynulých ročnících přihlásilo 46 záměrů. Podle náměstka hejtmana Olomouckého kraje Pavla Šoltyse přináší soutěž nové příležitosti pro rozvoj regionu. „Naším dlouhodobým cílem je podporovat schopné a perspektivní mladé lidi, kteří v sobě mají tolik potřebného podnikatelského ducha. Jsem proto rád, že i letos můžeme podpořit originální projekty studentek či začínajících podnikatelek ve zvláštní kategorii Podnikatel v sukních. Věřím, že i letos při výběru vítězného projektu zvolíme ten, který se jeho autorce v budoucnu podaří přivést k životu,“ uvedl Šoltys.

Hlavním partnerem soutěže zůstává vedle Olomouckého kraje také Erste Corporate Banking. „Kvalita soutěže Podnikavá hlava roste s každým rokem a projekty mají vysoký potenciál pro úspěšnou realizaci. Těšíme se na přihlášené projekty a věříme, že se podaří do budoucna oslovovat studenty i z dalších škol,“ uvedla zástupkyně společnosti Judita Naňková.

Hlavním přínosem byla zkušenost

Tváří letošního ročníku je loňský vítěz, zábřežský podnikatel Radek Poisl. Porotu zaujal svým záměrem vyrábět a prodávat automatický multifunkční osvětlovací systém. „Co mi výhra přinesla? Nabízí se tradiční odpověď, že jsem se utvrdil v mém podnikatelském záměru a samozřejmě dostal finanční odměnu. Obojí je bezesporu pravda. Hlavním přínosem pro mě ale byla zkušenost ze soutěže jako takové. Ve finále jsem si vyzkoušel živou prezentaci mého projektu AMOTec a získal mnoho užitečných rad a doporučení,“ řekl Poisl.

Jedním z nových partnerů soutěže je i společnost Fenix Group, která letos oslavuje 25. výročí od svého vzniku. „Soutěživost a podnikavost jsou druhou stranou mince zvané prosperita. Jelikož chceme žít v prosperující zemi, podporujeme zajímavá a chytrá řešení i jejich nositele,“ odůvodnil podporu soutěže generální ředitel společnosti Cyril Svozil.

Podnikavou hlavou prošlo více než 250 soutěžících. Vítěz letošního ročníku bude znám v červnu. Nejúspěšnější soutěžící získávají od Vědeckotechnického parku kancelářské prostory a zázemí pro podnikání a také konzultační služby. Podrobné informace o soutěži jsou dostupné na www.podnikavahlava.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT