Novinky uplynulého roku, které stojí za to

07.01.2016 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


V roce 2015 ukázali výrobci světu nemálo inovací, které zase o trochu usnadnily a zpříjemnily lidem život. Některé z nich se objevily v České republice a lidé mají možnost si je koupit nebo vyzkoušet. Mezi ně se řadí chytré hodinky s eSIM, pomocí kterých může člověk telefonovat. Patří sem i 360° video, které dává sledování videí zcela jiný rozměr, stravenková karta s mobilní aplikací od společnosti Edenred nebo balanční skútr do města. Novinkou je také aktualizace aplikace Mapy.cz od Seznamu.

Telefonování je možné už i pomocí chytrých hodinek

Samsung není na trhu s chytrými hodinkami nováčkem. Letos však přišel s velkou inovací. Jako první totiž přišel s modelem hodinek, nazvaných Gear S2 3D, které mají v sobě zabudovanou eSIM. Znamená to, že majitelé těchto hodinek mohou pomocí nich i telefonovat, aniž by museli mít hodinky připojené ke svému telefonu. Celková výbava hodinek je poměrně široká. Mají v sobě hudební přehrávač, wifi, bluetooth, možnost zobrazení příchozích zpráv, telefonní seznam, mapy s navigací nebo třeba službu Samsung Pay pro platby. Pro ovládání hodinek slouží otočný prstenec, dotyková obrazovka a tlačítka Home a Back na straně hodinek. Výdrž hodinek je při běžném používání 72 hodin, aniž by potřebovaly dobití.

Youtube.com nově přehrává i 360° videa

Nový rozměr při nahrávání a sledování videí. Přesně to je takzvané 360° video. Jedná se o záznam, jenž pořizuje více objektivů najednou. Výsledkem je video, ve kterém si úhel pohledu volí divák podle své libosti. Přehrání 360° videa umožňuje nově rovněž server Youtube.com. V rohu videa jsou šipky, pomocí kterých divák mění směr. Není to však jediný způsob, pro otáčení záběru slouží také myš. Funkce 360stupňového videa funguje též v mobilní aplikaci Youtube.com v operačním systému Android. Ovládání směru je stejné jako na počítači. Pokud má telefon akcelerometr, je možné směr měnit i pomocí pohybu telefonu.

Stravenková karta a mobilní aplikace

S náhradou papírových stravenek přišla v červnu 2015 společnost Edenred. Stravenková karta má řadu výhod: nezabírá tolik místa v peněžence, šetří peníze, odpadá složité počítání stravenek a díky bezkontaktní technologii stačí stravenkovou kartu pouze přiložit k terminálu a dále se již nemusí nic řešit. „Stát frontu v práci na obálky se stravenkami nemusíte. Na kartu vám přijdou peníze elektronicky, do e-mailu dostanete upozornění o nabití karty a v mobilní aplikaci máte on-line přehled o zůstatku. Při platbě stravenkovou kartou nemusí vlastník řešit, zda o nějaké peníze přijde. Zaplatí totiž přesně tolik, kolik stojí oběd,“ uvádí Pavel Kusý, marketingový ředitel společnosti Edenred, která provozuje systém stravenkových karet Ticket Restaurant®. Pro zjištění zůstatku na kartě nebo vyhledání restaurace, která stravenkovou kartu přijímá, slouží mobilní aplikace TicketCard by Edenred. Aplikace je zdarma dostupná jak pro Android, tak pro iOS.

Mapy.cz mají i jiné země, dají se stáhnout do mobilu

Aplikace Mapy.cz od Seznamu dostala v říjnu novou a poměrně rozsáhlou aktualizaci. Nejenže aplikace obsahuje různé typy map České republiky, ale rovněž i ostatních evropských států včetně turistických a cyklistických tras. Novinkou také je, že si uživatelé mohou vybranou mapu státu stáhnout do telefonu a prohlížet ji tak i v zahraničí bez použití internetu, tedy v režimu offline. V současné době jsou Mapy.cz dostupné pro operační systém Android, iOS i pro Windows.

Mini skútr zrychlí cestu a ušetří čas

Elektrický balanční skútr, mini segway, future board nebo jednoduše dvoukolka. Těmito názvy se dá označit jedno a to samé. Jak už pojmenování napovídá, jde o zařízení, na kterém se mohou lidé přemisťovat na různá místa. Balanční skútr se od klasického segwaye liší tím, že nemá řídítka a je také podstatně levnější. Rychlost, která může dosáhnout až 15 kilometrů za hodinu, se ovládá pouhým náklonem těla řidiče. Stejným způsobem se mění také směr. Dojezdová vzdálenost se pohybuje mezi 20 a 25 kilometry. Díky svým rozměrům je skútr velmi dobře skladný a umožňuje tak mít ho stále při sobě. Nabití přístroje trvá díky rychlonabíječce necelé 3 hodiny.


Zdroj: Lesensky.cz

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT