Energiťáky jsou zdravotním rizikem. Únavu jen odsouvají do pozadí

27.10.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Energetické nápoje jsou fenoménem mladších lidí. Pomáhají překonávat únavu a stimulují k větším výkonům. Odborníci ale varují, že jejich konzumace není zdravá hlavně v případě, když je spojena s alkoholem nebo pokud se pijí víckrát týdně. Stejný názor má lékařka metabolické a nutriční poradny Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno Miroslava Navrátilová.

Energetické nápoje se pijí proto, že podáváme stále větší výkony a často se snažíme překonat své meze. Z toho pak plyne únava. Tělo nám tak dává vědět, že něco není v pořádku. Místo toho, abychom tento signál řešili a odpočinuli si, snažíme se únavu překonat. Pijeme několikrát denně silnou kávu nebo si dáme energiťák. „Většina konzumentů ale neví, nebo zapomíná, že většina energetických nápojů obsahuje kofein,“ říká Miroslava Navrátilová. A v energetických nápojích je denní dávka kofeinu hodně často překračována.

Vodou je nezapíjíme

Kofein bychom podle doktorky Navrátilové měli tělu nabízet jen v přirozené formě, např. v kávě. Ta by se ale například neměla pít nalačno. Časté pití kávy také může vést k žaludečním vředům. Proto by se měla zapíjet třeba mlékem nebo vodou. Dalším důvodem k zapíjení kávy je hrozící dehydratace, odvodnění. Stejné zásady však platí i pro kofein v energetických nápojích, které se pijí i několikrát denně. Vodou či mlékem je ale nezapíjí skutečně nikdo, takže se vystavuje nepříznivým vlivům kofeinu v těle. Posilující nápoje také občas lákají na svou „zdravost“. Na jejich etiketách můžeme najít, že obsahují extrakty z bylinek nebo minerály a vitamíny. Podle Miroslavy Navrátilové je v každém případě zdravější a přirozenější najít si přírodní zdroj vitamínů a bylinek.

Pozor na návyk!

Nebezpečí energetických nápojů je v neřešení důvodu, proč je vlastně pijeme. Únavu totiž neodstraní, jen potlačují její příznaky. Těmi může být ztráta koncentrace, nervozita nebo například bolest hlavy. Po vypití energiťáku si tedy na chvíli pomůžeme, ale únavu jen odsuneme do pozadí, nezlikvidujeme ji. To se nám pak může vymstít například tím, že za volantem po nějakém čase usneme. „Nemůžeme zapomenout, že je zde i jisté nebezpečí závislosti, zvláště u mladších lidí, kteří posilující nápoje pijí víckrát denně. Časem zjistí, že to bez nich už nejde,“ varuje Miroslava Navrátilová.

Ohrožené srdce

Dalším problémem energetických nápojů je jejich vliv na srdeční činnost. Po vypití můžeme mít nepravidelný, nebo zrychlený srdeční rytmus, což v žádném případě našemu zdraví neposlouží. „Posilující nápoje stimulují srdce k vyššímu výkonu a více zatěžují koronární cévy. Proto se jejich konzument vystavuje vyššímu riziku infarktu a má vyšší krevní tlak. V energetických drincích také bývá např. taurin a podobné látky, které mají vliv na centrální nervovou soustavu. To vše jen odsouvá únavu do pozadí. Po odeznění těchto účinků je ale člověk daleko unavenější a pokud si neodpočine, následuje náhlý propad aktivity, ústící například v mikrospánek,“ upozorňuje doktorka Navrátilová.

S alkoholem raději ne

Asi jste toho již byli svědky. V restauraci někoho zmáhá alkohol, a tak si objedná kávu, která zmírňuje účinky alkoholu. A přestane vnímat nepříznivý vliv alkoholu, protože kofein smíchaný s alkoholem tento účinek vyvolá. Ale tělo musí odbourat pořád stejné množství alkoholu, jakoby žádnou kávu nepil. A stejné je míchání alkoholu s kofeinem třeba v energetickém drinku. Zpravidla to dobře nekončí. „Tento mix je skutečně nebezpečný. Konzument naprosto ztrácí odhad, kolik toho ještě může vypít bez toho, aby se vyhnul následkům,“ říká doktorka Navrátilová.

Čím se zdravě posílit?

Miroslava Navrátilová tvrdí, že nejlepším přírodním energiťákem je odpočinek. „Když si nemůžete na chvíli lehnout a relaxovat, otevřte si okno, čerstvý vzduch vám dodá energii. A rozhodně doporučuji dodržovat pitný režim nápoji, které nám vodu neodebírají, ale dodávají. Takže z čajů budou nejlepší ovocné čaje, pak minerální vody, nebo obyčejná voda s citrónem,“ uzavírá Miroslava Navrátilová.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT