Šest pravidel, která se změnila u spoření na důchod

14.02.2024 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Doplňkové penzijní spoření prošlo výraznými změnami, a to především v oblasti státních příspěvků. Co a jak se změnilo a koho se to dotkne?

Mnoho změn je u spoření na důchod platných již od začátku roku 2024, jiné začnou platit až od jeho druhé poloviny. Pojďme se proto podívat, které to jsou.

  1. Státní příspěvek již nebude náležet od 300 Kč
  2. Navýšení daňových odpočtů
  3. Důchodci nebudou dostávat státní příspěvky
  4. U penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření bude možný souběh
  5. Prodlouží se minimální doba spoření
  6. Prodlouží se doba pro výběr

1. Státní příspěvek již nebude náležet od 300 Kč

Státní příspěvek léta náležel a ještě stále náleží střadateli již od měsíční částky 300 Kč. To se ale od 1. července 2024 změní a stát začne přispívat až od částky 500 Kč za měsíc a více. Společně s tím se také zavádí, že státní příspěvek by měl činit 20 % z měsíčních vkladů.

Nejvyšší státní příspěvek nově účastník na doplňkovém penzijním spoření získá u měsíční částky 1700 Kč. Od státu dostane 340 Kč.

Čtěte také: Vyplatí se penzijní spoření? Nejsou lepší alternativy ke spoření?

2. Navýšení daňových odpočtů

V rámci nezdanitelné části základu daně si lze od daňového základu odečíst příspěvky na doplňkové penzijní spoření. Ročně lze touto odečitatelnou položkou snížit daňový základ až o 24 000 Kč. Patří sem však pouze příspěvky nad 1000 Kč měsíčně. Důležité je zmínit, že do této částky se nezapočítávají příspěvky zaměstnavatele. Ty jsou však alespoň pro něho daňově uznatelným nákladem.

Od 1. července 2024 půjde jakožto nezdanitelnou část základu daně uplatnit příspěvky od 1700 Kč měsíčně. Od daňového základu půjde odečíst až 48 000 Kč s tím, že maximální roční daňová úspora bude nově činit 7200 Kč. Do první poloviny roku 2024 bude 3600 Kč.

Čtěte také: Příspěvky na penzijní připojištění, pojištění a spoření a daňový odpočet

Změny u příspěvků u doplňkového penzijního spoření 2024

Zdroj: Shutterstock

 

3. Důchodci nebudou dostávat státní příspěvky

Osoby pobírající starobní důchod již nebudou mít nárok dostávat ke svým vkladům ještě státní příspěvky. Státní příspěvky získané do začátku platnosti tohoto ustanovení však samozřejmě nebude nutné vracet zpět státu. Penzistům budou ponechány.

Toto pravidlo začne platit od 1. července 2024 s tím, že výjimku nebudou tvořit ani ti poživatelé starobního důchodu, kteří pracují, tj. jsou zaměstnaní nebo podnikají. Nicméně u těch bude stejně jako u ostatních možné, aby si uplatnili roční daňový odpočet.

Na státní příspěvky ke svým vkladům budou mít stále nárok osoby pobírající důchod invalidní, vdovský, vdovecký anebo sirotčí.

Čtěte také: Penzijní společnosti se chystají na důchodce a jejich penzijka. Chtějí jim vynahradit ztracené státní příspěvky

4. U penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření bude možný souběh

Penzijní připojištění již několik let není možné sjednat. Přesto v něm řada lidí ještě stále spoří na důchod. V případě zájmu je od 1. ledna 2024 možné převést finanční prostředky z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření od jiné penzijní společnosti, a to napřímo. Již tedy není nutné dělat převod v rámci jedné penzijní společnosti.

Dále je také nově umožněno, aby si účastník penzijního připojištění založil ještě doplňkové penzijní spoření, aniž by připojištění musel rušit. Má to však podmínku, že účastník své penzijní připojištění pouze přeruší, čili nebude na účet nadále zasílat své příspěvky a souběžně čerpat ty státní.

TIP: Kalkulačka státního příspěvku na penzijní spoření

5. Prodlouží se minimální doba spoření

Pro smlouvy uzavřené do konce roku 2023 je minimální spořící doba stanovena na 60 měsíců, tedy 5 let. Pro smlouvy uzavřené od 1. ledna 2024 však dochází k jejímu prodloužení na 120 měsíců čili na 10 let

6. Prodlouží se doba pro výběr

Kromě minimální doby spoření se prodlouží i doba pro výběr prostředků. Jde o tzv. částečné odbytné, kdy je možné požádat o výplatu po 24 kalendářních měsících od okamžiku, kdy účastník na spoření dosáhne 18 let věku a současně ještě navíc splní podmínku minimální doby spoření, která podle předchozího odstavce nově činí 120 měsíců čili 10 let.

Čtěte také: Máte 10 a více let let do důchodu? Pořád se vám vyplatí změnit strategii v „penzijku“

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ