Jaké důchodové problémy mohou potkat osoby bez zdanitelných příjmů?

23.04.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Všechny osoby bez zdanitelných příjmů si musí měsíčně platit zdravotní pojištění, ale sociální pojištění nikoliv, což má samozřejmě negativní důchodové důsledky. Kteří občané jsou OBZP? Jak v takových případech postupovat?

Pro účely placení zdravotního pojištění jsou občané v registru své zdravotní pojišťovny vedeni v jedné za čtyř kategorií (zaměstnanec, OSVČ, státní pojištěnec a OBZP), přičemž osobou bez zdanitelných příjmů (OBZP) je každý, kde nemůže být veden v žádné jiné kategorii. Kdo je v praxi nejčastěji osobou bez zdanitelných příjmů

Do této kategorie patří občané sankčně vyřazení z evidence na Úřadu práce nebo občané, kteří se při nezaměstnanosti na Úřadu práce vůbec neregistrují. Rovněž tam náleží studenti starší 26 let (mimo doktorandů), lidé v domácnosti nesplňující podmínku péče o dítě do 7 let nebo podmínku péče o dvě děti starší 15 let a lidé pouze s pasivními příjmy.

Zdroj: Depositphotos

Povinná platba zdravotního pojištění, sociálního pojištění však ne

Všichni občané, kteří splňují podmínku OBZP po celý kalendářní měsíc, musí za tento měsíc zaplatit své zdravotní pojišťovně v letošním roce 2552 Kč. Sociální pojištění však osoby bez zdanitelných příjmů platit nemusí. V praxi to znamená, že mohou mít v budoucnu problém se samotným přiznáním starobního důchodu nebo budou mít starobní důchod nižší, neboť získají nižší dobu pojištění a dojde k „rozmělnění“ jejich důchodových příjmů.

Tip: Jak se zvýšilo zdravotní pojištění pro samoplátce v roce 2024

Minimální doba pojištění

Získaná doba pojištění hraje v důchodové legislativě velmi důležitou roli. Pokud žadatel nezíská minimální dobu pojištění, mu nemůže být starobní důchod vůbec přiznán. Pro přiznání řádného starobního důchodu je nutné získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 35 let. Pro přiznání předčasného důchodu je nutné získat do října 2024 dobu pojištění rovněž alespoň v rozsahu 35 let.

Spočítejte si svůj důchod v naší kalkulačce

 

Na předčasný důchod mohou OBZP zapomenout

Dlouhodobá evidence jako osoba bez zdanitelných příjmů v podstatě v budoucnu zabrání možnosti odchodu do předčasného důchodu, neboť od října 2024 bude nutné pro přiznání předčasného důchodu získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 40 let. I kratší mezery v pojištění budou tedy překážkou pro odchod do předčasného důchodu.

Evidence na Úřadu práce se vyplatí

V případě nezaměstnanosti je evidence na Úřadu práce přínosná i s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu. Evidence na Úřadu práce se totiž v zákonném rozsahu započítává do doby pojištění jako náhradní doba pojištění. Po dobu pobírání podpory v nezaměstnanosti se evidence na Úřadu práce započítává vždy. Evidence na Úřadu práce po dobu, kdy již podpora v nezaměstnanosti nenáleží, se započítává maximálně v rozsahu tří let, přičemž se toto období hodnotí zpětně a do 55 let se započítává maximálně v rozsahu jednoho roku.

Čtěte také: Pět důvodů, proč se evidovat u Úřadu práce i kvůli jednomu měsíci

Řešením je účast na dobrovolném důchodovém pojištění

Zejména pro lidi v domácnosti nebo lidi s pasivními příjmy je vhodné se během evidence jako OBZP přihlásit k účasti na dobrovolném důchodovém pojištění. V případě účasti na dobrovolném důchodovém pojištění v budoucnu nehrozí problémy se získáním minimální doby pojištění pro přiznání starobního důchodu. Zpětná účast na dobrovolném důchodovém pojištění je časově omezena. Legislativou je stanovena minimální platba na dobrovolném důchodovém pojištění, v roce 2024 činí měsíčně 3078 Kč.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY