Co dělat, když vám odcizí automobil na leasing?

19.04.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Ráno jste jako každý pracovní den vyšli ze svého domu, vytáhli z aktovky klíče od auta a neměli je kam zastrčit? Ještě než propadnete panice, zavolejte na policii České republiky a oznamte jim krádež svého automobilu. Zbytku nutných činností, které musíte provést, několik hodin jistě neublíží.

Pokud zjistíte, že byl váš automobil (pořízený prostřednictvím leasingu) ukraden, okamžitě nahlaste tuto událost na policii České republiky, dále na pojišťovně (kde bylo uzavřeno havarijní pojištění) a také na leasingové společnosti. A jak byste při provádění těchto činností měli postupovat a jak na vás reagovat jednotlivé úřady? To vám prozradíme v návodu uvedeném níže.
 

  • Okamžitě po zjištění, že byl váš automobil odcizen, je nutné telefonicky či osobně nahlásit událost policii České republiky. Policie s vámi sepíše protokol o trestním oznámení a po odcizeném automobilu zahájí pátrání. Po proběhnutí ochranné lhůty, která činí přibližně měsíc a za předpokladu, že automobil nebude nalezen, vydá policie usnesení o odložení věci a souhlas pojišťovně k pojistnému plnění.
     
  • Událost je potřeba nahlásit pojišťovně, u které bylo pro váš automobil uzavřeno havarijní pojištění.
     
  • Odcizení automobilu musíte ohlásit také leasingové společnosti, u které byl předmět leasingu pronajat. Leasingová společnost na základě ohlášení odcizení předmětu leasingu přistoupí k mimořádnému ukončení leasingová smlouvy.
     
  • Pokud policie vydá souhlas pojišťovně k pojistnému plnění, pojišťovna následně leasingové společnosti vyplatí částku, na kterou byl automobil pojištěn.
     
  • Leasingová společnost po přijetí částky od pojišťovny provede vyúčtování, kde si od pojistného plnění odečte zbývající částku nesplacených splátek, poplatky spojené s mimořádným ukončením leasingové smlouvy, náhradu ušlého zisku, popř. další náklady leasingové společnosti. V případě kladného výsledku vám bude částka zaslána na váš bankovní účet a při záporném výsledku bude částku leasingová společnost požadovat po vás.

 

Zdroj: Česká leasingová a finanční asociace

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY