Vládní reforma leasingu příliš nepřeje

22.11.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Vládou navržená reforma přinese od příštího roku celou řadu změn, jež se promítnou do mnoha oblastí. Významnými změnami projde i sektor leasingu, a nutno říci, že ani podnikatelé ani leasingové společnosti změnami příliš nadšení nejsou.

Nejvýznamnější ale zároveň i nejvíce kritizovannou změnou je sjenocení minimální doby leasingu s dobou odepisování pro daňové účely. Podívejme se, jak zní současný zákon o dani z příjmů a zákon platný od příštího roku:

  • V současném zákoně O daních z příjmů je v § 24, odst. 4 uvedeno - Nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, který lze dle zákona odepisovat, se uznává jako výdaj (náklad) za podmínky, že doba nájmu pronajímané věci je delší než 20 % stanovené doby odepisování uvedené v § 30, nejméně však tři roky. U nemovitostí musí doba nájmu trvat nejméně 8 let.
  • Od nového roku však platí toto znění - Nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, který lze podle tohoto zákona odpisovat, snížené o částku uvedenou v § 25 odst. 1 písm. zm), se uznává jako výdaj (náklad) za podmínky, že doba nájmu hmotného movitého majetku trvá nejméně minimální dobu odpisování uvedenou v § 30 odst. 1. U nemovitostí musí doba nájmu trvat nejméně 30 let.

Leasing nemovitostí bude z daňového pohledu méně výhodný


Z výše zmíněných citací zákona jednoznačně vyplývá, že u nemovitostí se minimální doba leasingu prodlouží o 22 let, což leasing nemovitostí oproti současnému stavu značně znevýhodní. Jednou z největších daňových výhod leasingu byl totiž fakt, že díky němu mohly firmy daňově uplatnit své náklady podstatně rychleji než při nákupu majetku například za hotovost či na úvěr. Tato výhoda nyní padá a řada odborníků na leasingový trh dokonce vyjadřuje názor, že tento typ leasingu ztratí smysl. S tímto tvrzením se dá určitě polemizovat, leasing nemovitostí totiž  firmami není vyhledáván jen kvůli svým daňovým výhodám. Ale i diky jeho rychlosti a relativní jednoduchosti, když například oproti bankovnímu úvěru za něj není nutné ručit. Leasingové společnosti svým klientům také dokážou nabídnout zajímavé doplňkové služby, jako například pojištění a podobně. Nicméně faktem je, že daňová výhoda leasingu nemovitostí je definitivně pryč a lze tak předpokládat snížení poptávky po tomto druhu financování. Výhodnější nyní bude z daňového pohledu spíše leasing operativní, u kterého si může firma dát do nákladů celé skutečně zaplacené nájmené v danném roce. Martin Kofroň, předseda představenstva ČLFA, si to však nemyslí a říká: "Máme řadu poznatků z obchodních jednání s tisícovkami zájemců o leasing resp. se zákazníky členských společností ČLFA a mohu potvrdit, že daňová výhodnost leasingu již delší dobu nepatří mezi priority při rozhodování ekonomických subjektů o volbě mezi dostupnými metodami vnějšího financování jejich investičních záměrů."

Minimální doba leasingu se prodlouží i u automobilů


U finančního leasingu dojde od nového roku také k prodloužení minimální doby leasingu na dobu shodnou s délkou odepisování u automobilů, strojů a zařízení, zde už ovšem zvýšení minimální doby není tak výrazné jako u nemovitostí. Konkrétně u osobních, užitkových a nákladních automobilů bude minimální doba trvání leasingové smlouvy prodloužena ze 3 na 5 let. U leasingu strojů a zařízení dojde k prodloužení ze 3 na 5 let (II. odpisová skupina) resp. ze 3 na 10 let (III. odpisová skupina). Další změnou je ustanovení, podle kterého z celkového souboru ročních leasingových splátek přesahujícího 1 milion korun nebude 1 % daňově uznatelné. S ohledem na limit těchto neuznatelných finančních výdajů ve výši 1 mil. Kč, do kterého se toto nové ustanovení nebude aplikovat, postihne v leasingové praxi pouze zanedbatelný počet finančních leasingů. Přehled důležitých změn týkajících se leasingu naleznete v tabulce níže. Omezení týkající se finančních nákladů se budou vztahovat na leasingové splátky zaplacené na základě smluv uzavřených či pozměněných po 31. prosinci 2007.

Tabulka: Změny, které reforma přinesla v oblasti finančního leasingu

Současná úprava Navrhovaná úprava
Minimální doba trvání leasingu se musí rovnat alespoň 20 % doby odepisování pro daňové účelynebo období tří (u nemovitostí osmi) let, přičemž se z těchto dvou časových úseků použije ten, který je delší Minimální doba trvání leasingu je shodná s dobou odepisování pro daňové účely (u nemovitostí alespoň 30 let)
Veškeré leasingové splátky jsou daňově uznatelné Daňově neuznatelné jsou náklady rovnající se jednorázové částce, která se vypočte jako 1 % leasingových splátek. Omezení se netýká finančních nákladů do výše 1 mil. Kč za období. 
Srážková daň ve výši 1 % na leasingové splátky zaplacené do zahraničí Srážková daň ve výši 5 % na leasingové splátky zaplacené do zahraničí
Poskytovatel leasingu může použít zvláštní leasingové odepisování Zvláštní leasingové odepisování bylo zrušeno

 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY