Jak na společné zdanění manželů

21.02.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Letos máte poslední možnost využít společné zdanění manželů.  Kdo ho může využít? Pro koho je výhodné? Nejen o tom, ale také jak postupovat a jaké formuláře budete potřebovat či do kdy přznání podat se dočtete v našem článku.

Rodiny s dětmi se v roce 2005 dočkaly zavedení společného zdanění manželů, které jim umožňuje vypočítat daňovou povinnost ze společného základu daně a tím si snížit daně. Zavedení rovné daň z příjmů fyzických osob od roku 2008, má za následek zrušení institutu společného zdanění manželů. Naposledy je tedy možné využít společného zdanění za rok 2007.

Zákon o daních z příjmů umožňuje manželům vypočítat daňovou povinnost ze společného základu daně. Nutnou zákonnou podmínkou přitom je, aby manželé vyživovali alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti. Tuto podmínku musí splnit nejpozději v poslední den příslušného zdaňovacího období, tedy 31. prosince.

Podmínkou využití společného zdanění 

  • manželství
  • výživa alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnost
  • obě podmínky musí být splněny nejpozději 31.12.

 

Společné zdanění manželů je výhodné především pro ty domácnosti s dětmi, v nichž má jeden z manželů vysoký příjem a ten druhý příjem nízký nebo žádný. Společné zdanění lze uplatnit i v případě, že jeden z manželů neměl v příslušném roce žádný příjem, který by byl předmětem daně z příjmů fyzických osob, například manželka na rodičovské dovolené, která je doma a stará se o dítě. A právě pro rodiny s dětmi, ve kterých mají rodiče výrazně rozdílné výše příjmů, by měly společné zdanění využít.

Pro koho je společné zdanění výhodné

  • rodiny s dětmi, v nichž mají rodiče rozdílné příjmy

Společné zdanění nelze využít za zdaňovací období, pokud alespoň jeden z manželů za toto období:

  • má povinnost stanovit minimální základ daně
  • má stanovenou daň paušální částkou
  • rozděluje příjmy na spolupracující osoby nebo zdaňuje příjmy za více zdaňovacích období
  • uplatňuje slevu z titulu investiční pobídky
  • má povinnost podat daňové  přiznání při prohlášení nebo zrušení konkurzu

 

Pokud manželé splňují veškeré podmínky pro uplatnění společného zdanění, musí každý z nich podat vlastní daňové přiznání včetně Přílohy č. 5. Do přiznání si každý z manželů uvede polovinu společného základu daně a vypočítá z něj svou daňovou povinnost. Tu si pak každý z manželů ještě sníží o příslušné slevy na dani. Daňová přiznání obou manželů je nutno podat ve stejné lhůtě.

Při výpočtu daňové povinnosti se u společného zdanění manželů vychází ze společného základu daně manželů, který je tvořen součtem dílčích základů daně obou manželů, snížený o  součet nezdanitelných částek obou manželů (úroky z úvěrů na bydlení, příspěvky na penzijní připojištění, odpočet na soukromé životní pojištění, dary a podobně).


Jak podstupovat a co budete potřebovat


Pokud jste ve zdaňovacím období 2007 splnili podmínky pro využití institutu společného zdanění, budete potřebovat následující doklady a formuláře:

  • Daňové přiznání – základní část
  • Příloha č. 5
  • případně další Přílohy, máte-li i příjmy dle §7, §8, §6  či §10
  • Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků a o sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění - od všech zaměstnavatelů
  • případně další potvrzení:
    • Potvrzení o poskytnutém úvěru na bytové potřeby a výši úroků
    • Potvrzení o zaplacených částkách na penzijní připojištění
    • Potvrzení o zaplacených částkách na životní pojištění
    • další potvrzení výše neuvedená

Přiznání a přílohy naleznete na našich stránkách, potvrzení většinou zasílají instituce automaticky, případně si o ně musíte požádat a Potvrzení o zdanitelných příjmech vám vystaví váš zaměstnavatel. Z výše uvedených potvrzení budete potřebovat údaje při vyplňování daňového přiznání.


Vyplnění daňového přiznání


Máte-li všechna potvrzení, začněte vyplňovat základní část daňového přiznání dle pokynů. Pro vyplnění řádku 55 daňového přiznání budete muset nejprve vyplnit Přílohu č. 5. Zde využijete údaje z Potvrzení o zdanitelných příjmech, ale také údaje z ostatních potvrzení, které dokládají odpočty nezdanitelných částí (úroky, penzijní připojištění, životní pojištění či dary) a to za oba manžele. Hodnotu z řádku 520 Přílohy č. 5 (tj. polovinu společného základu daně) uveďte do řádku 55 daňového přiznání a pokračujte v jeho vyplňování dle pokynů. Na poslední stránce nezapomeňte vyplnit počet příloh, z kterých jste při sestavování přiznání vycházeli, a které budete dokládat k daňovému přiznání. Obdobně postupujte při vyplňování přiznání druhého z manželů. 


Placení daní


Při společném zdanění manželů vzniká často situace, že jeden z manželů má v důsledku placení záloh na daň přeplatek a druhý naopak nedoplatek. Zákon samozřejmě tento problém řeší, a to tak, že ten z manželů, který dosáhl přeplatku požádá současně s podáním daňového přiznání o převedení části vratitelného přeplatku na osobní účet druhého z manželů. Tento přeplatek je použit na úhradu nedoplatku na dani druhého manžela. Správce daně uskuteční tento převod ke dni splatnosti daně druhého z manželů a zbylou část přeplatku, která se nepoužila na úhradu nedoplatku vrátí zpět tomu z manželů, který na zálohách přeplatil. Žádost o převedení přeplatku je součástí daňového přiznání (na poslední stránce) .


Podání daňového přiznání


Daňové přiznání se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2007 jsou poplatníci, a to včetně těch kteří uplatňují společné zdanění, povinni podat ať již osobně, poštou či elektronicky nejpozději do pondělí 31. března 2008.
Prodloužení lhůty o  tři měsíce, tj. do pondělí  30. června 2008, je možné pokud daňové přiznání manželům zpracovává a podává daňový poradce. V tomto případě je však třeba do 31. března doručit na finanční úřad plnou moc k zastupování.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ