Speciál O OBORECH: Obecná jazykověda

26.04.2010 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Máte jazykový talent? Chtěli byste jej na vysoké škole rozvíjet, ale je těžké rozhodnout se pro konkrétní jazyk? Nebo naopak chcete své studium konkrétního jazyka podpořit vhledem do toho, jak fungují jazyky obecně? Pak zbystřete u oboru s možná ne příliš zajímavým názvem, ale s o to zajímavějšími poznatky.

Podle časopisu The Economist má nejsložitější jazyk na světě až 150 rodů. Jaký rozdíl to v rámci běžné komunikace je oproti našemu mužskému, ženskému a střednímu rodu, si těžko dokážeme představit. Jak to může v praxi vypadat? Například věta "Diga ape-wi" znamená, že "Chlapec hrál fotbal", protože mluvčí ho sám viděl. Ale věta "Diga ape-hiyi" znamená sice to samé, ovšem mluvčí chlapce neviděl, jen to předpokládá, píše The Economist. Každý příbuzný může mít svůj zvláštní rod, každý gramatický tvar určité zabarvení vyjadřující postoj k vyřčenému. Zlatá čeština! Tu zvládáme intuitivně, přesto je i náš mateřský jazyk neskutečně složitý systém plný pravidel i vyjímek. Tak je tomu se všemi jazyky, leccos však mají společného. Pokud vám nestačí jazyky jen používat, ale toužíte jim také lépe porozumět, může vám studium obecné jazykovědy přinést jak teoretický vhled do světa lingvistiky, tak i skvělý odrazový můstek pro studium dalších jazyků.

Náplň studia


Uplatnění absolventů


Přijímací zkouška

Předpoklady pro studium
Student lingvistiky by měl být schopen rozlišit jazykové a komunikační jevy ve svém jazyce a srovnávat tyto jevy i v dalších jazycích jemu známých.

Kde studovat?
Karlova univerzita (dvouoborový bakalářský obor)
Masarykova univerzita (bakalářské jednooborové i dvouoborové studium)
Palackého univerzita (pouze magisterské navazující studium)


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Martina Pelcova