Kombinované produkty mají naučit Čechy investovat

25.02.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nedávný průzkum finanční gramotnosti opět potvrdil, že Češi využívají investiční produkty velmi málo. Banky neskrývají svůj záměr, aby lidé začali pořádně investovat.

Jednou z cest, jak zasvětit Čechy do investování, je vytvoření nabídky, která spojuje vlastnosti vkladových a investičních produktů. Tímto směrem se vydala i Raiffeisenbank, která letos v únoru představila Kombi vklad. Jaké jsou parametry této novinky? Kdo Kombi vklad ocení?


Bezpečnost, nebo vyšší výnos?


Důvody, proč se Češi zajímají především o spořicí účty a termínované vklady, nalezneme ve vlastnostech těchto produktů. Vklady u bank jsou ze zákona pojištěny a úrokový výnos je vždy kladný. Takové záruky nenabízí žádný z investičních produktů. Je však třeba dodat, že dnešní výše úrokových sazeb mnoho klientů nenadchne. Právě nízké úročení je častým argumentem bank, proč začít přemýšlet o investicích.


Na první pohled složitější


Kombi vklad od Raiffeisenbank nepatří mezi produkty, které každý pochopí hned napoprvé. „Jednoduchost“ však nemůžeme očekávat od žádného z kombinovaných produktů. Úspory jsou rozděleny do dvou částí, na spořicí a investiční. Minimální výše vkladu na termínovaném účtu je stanovena na 200 tisíc korun. V případě investiční složky se jedná o částku sto tisíc korun. Dohromady tedy musíte mít připraveno minimálně 300 tisíc korun.

Pokud uvažujete o vyšší částce, doporučuje banka rozložit prostředky mezi investiční a spořicí složku v poměru 1:2 (podílové fondy : termínovaný vklad). Motivací k investování má být bonusový úrok přiznaný k základní sazbě na termínovaném vkladu. Bonusový úrok na termínovaném vkladu se však vztahuje maximálně na dvojnásobek zainvestované částky. Pokud tedy uvažujete například o zhodnocení půl milionu korun, kdy 400 tisíc budete držet na termínovaném vkladu a 100 tisíc vložíte do podílových fondů, vyšší sazbou na vkladu je úročeno pouze 200 tisíc korun.


Vyšší úročení jen první půlrok


Výše základní úrokové sazby na termínovaném vkladu se odvíjí od doby fixace prostředků. Pokud například vložíte 200 tisíc na termínovaný vklad na dva roky, získáte dle aktuálního sazebníku základní sazbu 1,8 % p.a. K ní získáte bonusový úrok ve výši 1,5 % p.a., ale pozor, pouze po dobu šesti měsíců. Dohromady jsou tedy prostředky na termínovaném vkladu úročeny prvního půl roku sazbou 3,3 % p.a.
Zhodnocení na termínovaném vkladu začíná být zajímavé teprve po započítání bonusového úroku. Na trhu najdeme i dnes řadu termínovaných vkladů, které nabízejí při nejdelších dobách fixace „základní“ úrokové sazby nad hranicí tří procent.

Tabulka: Aktuální výše úročení termínovaného vkladu (p.a.) po započítání bonusového úroku (sazby platí pouze po dobu prvního půl roku)

Doba vkladu 100.000 - 199.999 Kč 200.000 - 499.999 Kč 500.000 - 4.999.999 Kč
1 rok 2,50 2,80 2,90
2 roky 2,90 3,30 4,00
3 roky 3,40 3,70 4,30
4 roky 3,50 4,00 4,50

Poznámka: za termínované vklady jsou považovány i produkty eKonto Garant a Bonusový vklad. Výše základních úrokových sazeb se řídí platným ceníkem.


Čtyři podílové fondy


K investování nabízí Raiffeisenbank čtyři podílové fondy. První z nabízených je Raiffeisen CZK LifeCycle Fund 2040, který spadá do skupiny tzv. fondů životního cyklu. Ty jsou charakteristické změnou investiční strategie v čase a jsou určeny pro dlouhodobé investování (např. pro vytváření finanční rezervy na stáří). Druhý fond Raiffeisen Czech Click Fund, který využívá mechanismus uzamykání dosažených výnosů, je vhodný pro konzervativní investory se střednědobým investičním horizontem.  Třetí z fondů Raiffeisen Česky balancovaný fond ocení ti, kteří jsou ochotni podstoupit vyšší riziko. Více než polovinu portfolia zaujímají české státní dluhopisy, zbývající část je tvořena akciemi z pražské burzy a tituly z rozvíjejících se evropských zemí. Nabídku uzavírá Český akciový fond, který investuje do akcií a akciových fondů denominovaných v českých korunách a akciových fondů, které se zaměřují na východní Evropu, Eurasii a globální rozvíjející se trhy.


Plusy a minusy Kombi vkladu


Kombi vklad od Raiffeisenbank mohou ocenit stávající klienti banky, kteří uvažují o termínovaném vkladu či již některý z termínovaných produktů mají. Pokud se rozhodnout investovat, a stačí jim nabídka čtyř fondů, mohou si vylepšit celkové zhodnocení prostředků držených na termínovaném vkladu. V případě růstu hodnoty držených podílových listů lze vylepšit celkové zhodnocení držených úspor. Výhodou je i to, že do nabízených fondů mohou investovat přímo v korunách. Některé klienty může odradit výše požadované minimální investice.
 
Kdo není klientem zmíněné banky, toho nabídka pravděpodobně příliš neoslní. I po započítání bonusového úroku není zhodnocení nijak závratné. Nevýhodou může být celková výše požadovaného vkladu, nutnost vedení běžného účtu, zřízení termínovaného vkladu u Raiffeisenbank a skromná nabídka fondů.

Autor článku působí jako redaktor webu ETFs.cz. ETFs.cz

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ