Vývoz ropy z Iráku byl v únoru nejvyšší od invaze ve 2003

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 1. března (ČTK) - Vývoz ropy z Iráku byl v únoru nejvyšší od invaze Spojených států v roce 2003. Irák vyvezl v průměru 2,202 milionu barelů denně a export tak stoupl z 2,161 milionu barelů denně v lednu. Uvedl to dnes šéf státní ropné marketingové organizace Faláh Amirí.

Cena, za kterou se zemi podařilo ropu prodat, se v únoru pohybovala mezi 97 a 98 dolary za barel. Celkové příjmy země z vývozu tak překročily v únoru šest miliard USD (105,7 miliardy Kč). Irák má čtvrté nejvyšší prokázané rezervy ropy na světě v celkovém objemu 143,1 miliardy barelů.

Ropa je pro Irák velmi důležitá. Příjmy z vývozu tvoří zhruba 95 procent příjmů státního rozpočtu. Těžbu a vývoz však brzdí zastaralá infrastruktura a útoky na ropná zařízení od konce invaze, napsala agentura AP.

Koncem loňského roku Irák oznámil, že jeho těžba stoupla na více než 2,6 milionu barelů denně, což je nejvyšší úroveň za 20 let. Do konce letošního roku chce Irák zvýšit těžbu na tři miliony barelů denně. To je stejný objem, jaký země těžila koncem 80. let minulého století před invazí do Kuvajtu, po které následovaly mezinárodní sankce a země přestala investovat do modernizace svých zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK