TNK-BP má rekordní zisk, pole Kovykta prodává Gazpromu

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 1. března (ČTK) - Těžební společnost TNK-BP, která je společným podnikem britského energetického koncernu BP a ruské společnosti TNK, loni zvýšila čistý zisk o 17 procent na rekordních 5,8 miliardy dolarů (asi 102 miliard Kč). K růstu jí pomohla především vyšší těžba a vyšší ceny ropy na světových trzích. Firma zároveň prodala součást, která vlastnila licenci k těžbě zemního plynu v poli Kovykta.

TNK-BP je třetím největším producentem ropy v Rusku. Obří plynové pole Kovykta, které leží na východě Sibiře, firma prodala za 22,3 miliardy rublů (asi 13,7 miliardy Kč). Novým vlastníkem je ruský monopolní vývozce plynu Gazprom.

TNK-BP je především producentem ropy, kterou těží hlavně na západě Sibiře. Tato oblast se na celkové těžbě firmy podílí zhruba z 60 procent. Na letošní rok má TNK-BP v plánu zvýšit těžbu uhlovodíků přibližně o 1,7 procenta.

Celkové tržby loni vzrostly asi o 28 procent na 44,6 miliardy dolarů (více než 785 miliard Kč), převážně díky růstu cen ropy typu Urals. Ta se za celý rok v průměru zvýšila o 28 procent. K růstu tržeb nicméně přispělo i zvýšení těžby v polích Verchněčonskoje a Uvat.

Hůř si naopak loni vedla součást, kterou má firma na Ukrajině a která se zaměřuje na zpracování a distribuci ropy. Tato součást měla ztrátu před úroky, daní a odpisy kolem 20 milionů dolarů. Pokud Kyjev nezvýší cla na dovoz ropných produktů, firma možná bude muset na Ukrajině ukončit činnost rafinerie Lisičansk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK