Buďte v životopise originální

26.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Odlište se od ostatních, personalista si vás zapamatuje. V dalším díle seriálu, ve kterém kariérová poradkyně Rozvojového a poradenského centra dává praktické tipy a rady, jak nejlépe napsat životopis, se dozvíte, jak zvýšit svoji atraktivitu v očích zaměstnavatele.

V minulém díle s názvem Životopis na míru jsme se dostali ke zjištění, že leckterý schopný student, který splňuje všechny inzerátem stanovené požadavky na určitou pracovní pozici, může být vhodným kandidátem, ale rozhodně nebývá jediným vhodným kandidátem.

Proto by se měl nějak vyčlenit, odlišit se od ostatních například prokazatelným zájmem o obor (absolvované přednášky, kurzy, mimoškolní zkušenosti), zahraničními pobyty, stážemi, aktivním zapojením v kroužcích, sdruženích, různorodými, či specifickými zájmy. Pomocí těchto informací si personalista životopis lépe zapamatuje a uloží si konkrétního kandidáta do hlavy třeba pod heslem „chovatel pavouků“. V tu chvíli už není „uchazeč anonym“ a jeho šance na úspěch opět o trošku stoupnou.


Kladné body za všestrannost


Tyto „originální“ údaje lze obvykle zařadit do části nazvané „Kurzy a školení“ na závěr životopisu, do sekce „Zájmy“. V kapitole nazvané „Kurzy a školení“ je možné uvést všechny zajímavé studijní zkušenosti, které nejsou součástí formálního vzdělání, případně vyzdvihnout zajímavé detaily formálního vzdělání. Zde může kandidát získat mnoho kladných bodů v očích personality tím, že prokáže svoji aktivitu, všestrannost a zájem o obor. Tady je prostor pro ty, kteří studují jiný obor, než se ideálně hodí k pracovní nabídce, aby podložili oprávněnost svého zájmu.

Někdo může uvést například zajímavou přednášku, jíž se zúčastnil, nejlépe pokud se týká oboru pozice, o niž má zájem, školení, kterými prošel v rámci zaměstnání, účast na zvláštních akcích pořádaných firmami pro studenty, absolutorium mimostudijních kurzů, ideálně s relevantní tématikou, kurzy absolvované v rámci studia, které se bezprostředně týkají pracovní pozice, o niž se uchází, resp. dokládají jeho znalosti či dovednosti, které jsou požadovány.


Originalita upoutá


Dalším bodem životopisu, v němž se každý může výrazně odlišit od ostatních, jsou „Zájmy“. Tuto část není radno zanedbávat, zvláště proto, že může pomoci zaujmout oko personalisty, získat jeho sympatie nebo alespoň vyčlenit se z masy srovnatelných kandidátů a naladit téma odpočinkové části případného pohovoru. Je dobré uvádět různorodé zájmy, pokud možno konkrétnější. Je-li v této části na konci životopisu napsáno „sport kultura, cestování“, personalista si toho většinou ani nevšimne. Je to velice obvyklý údaj, lze říci, že bez vypovídací hodnoty.

Zcela jinak působí kupříkladu „sport (tenis, volejbal, basketbal, cyklistika, judo – člen oddílu SK Chvojkovice Brod), divadlo, kino, jazz – 10 let hraji na saxofon, cestování (2009 – Jižní Amerika, 2008 – Indie, 2007 – Keňa)“.


Pozor na gramatiku


Vedle obsahu, se na životopisu v neposlední řadě hodnotí i jeho vzhled, přehlednost a gramatická správnost, jimiž se budeme zabývat příště. Celý seriál naleznete v této sekci: Jak napsat životopis.


Studentský listČlánek vyšel na serveru iList.cz, jehož obsah tvoří měsíčník Studentský list. SL je nezávislý měsíčník studentů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autor článku

Lenka Dvořáčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT