Ekonomika podle odhadů v prvním čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta

11.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 2,5 procenta, vyplývá z průměru odhadů analytiků oslovených ČTK. Ve srovnání s loňským čtvrtým čtvrtletím ekonomika vzrostla o zhruba 0,5 procenta. Růstu ekonomky pomohl podle ekonomů především export a vývoj průmyslu. První odhad růstu ekonomiky za první čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v pátek 13. května.

Ve čtvrtém čtvrtletí loni česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,3 procenta. Za celý loňský rok pak ekonomika stoupla o 2,3 procenta.

"Mezičtvrtletní zrychlení tempa růstu české ekonomiky naznačují data z průmyslu a zahraničního obchodu. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí profitovala z oživení hospodářského růstu v eurozóně a i v dalších důležitých exportních destinacích," uvedl analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč. Překvapit by pozitivně mohla podle něj ve výkonu ekonomiky spotřeba domácností. "Zdá se, že zlepšující se situace na trhu práce má na nákupní apetit tuzemských domácností povzbuzující vliv," dodal.

Růst ekonomiky se opíral především o zahraniční obchod i podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka. "V menší míře ke zvýšení HDP patrně přispěl růst zásob. Spotřeba domácností a vlády se více méně kompenzovaly a jejich společný dopad na růst HDP byl prakticky nulový," uvedl.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ekonomiku táhl podobně jako v předchozích obdobích hlavně export a průmysl. "K růstu tentokrát pravděpodobně ale zaznamenatelně přispěla i spotřeba domácností, zatímco příspěvek tvorby kapitálu včetně zásob byl ve srovnání s minulými čtvrtletími slabý," uvedl. Ekonomové ovšem upozorňují, že v pátek ČSÚ nezveřejní strukturu ekonomického růstu. Ta bude k dispozici až v červnu.

"I když nebudeme mít k dispozici podrobnější údaje, dá se předpokládat, že motorem ekonomiky zůstává zpracovatelský průmysl, především automobilky. Výsledky stavebnictví a služeb budou spíše negativní. Na straně poptávky rovněž nepředpokládáme žádné velké zvraty. Spotřební poptávka zůstává slabá, investiční stále klesá," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Růst HDP za celý letošní rok očekává na 1,8 procenta.

Odhad růstu HDP v prvním čtvrtletí Instituce Mezičtvrtletně Meziročně ČSOB 0,5 % 2,5 % Patria Finance 0,7 % 2,7 % UniCredit Bank 0,8 % 2,8 % Raiffeisenbank 0,1 % 2 % Komerční banka 0,4 % 2,4 % Generali PPF Asset Management 0,5 % 2,5 %

Zdroj: Firmy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK