Farmaceutická Takeda koupí konkurenční Nycomed za 13,6 mld USD

19.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. května (ČTK) - Největší japonská farmaceutická skupina Takeda Pharmaceutical Co. koupí za 13,6 miliardy USD (234,2 miliardy Kč) švýcarskou společnost Nycomed. Dohoda je druhou největší japonskou akvizicí v historii a pomůže japonské skupině v expanzi v Evropě a na rozvíjejících se trzích.

Cena zahrnuje i dluh švýcarské firmy. Součástí dohody nejsou dermatologické aktivity firmy v USA. Majoritní podíl v Nycomedu vlastní čtyři soukromé investiční fondy v čele s Nordic Capital, jehož podíl je 41 procent. Fond DLJ Merchant Banking má podíl 25,6 procenta, Coller International Partners 9,7 procenta a Avista 8,9 procenta.

Středně velký Nycomed má 12.500 zaměstnanců významné aktivity v Evropě a na rozvojových trzích. Ty se loni na celkových tržbách skupiny podílely dvěma pětinami a do roku 2015 má jejich podíl stoupnout na 60 procent.

Pro Takedu je převzetí Nycomedu druhou velkou akvizicí po převzetí americké Millenium Pharmaceuticals v roce 2008 za 8,8 miliard dolarů. Firma nabízí širokou škálu léků na předpis i bez předpisu. Nejznámějším produktem Nycomedu je Pantoprazol proti pálení žáhy. Takeda rovněž získá nově schválení lék na plicní onemocnění Daxas, který by se mohl stál důležitým zdrojem růstu tržeb. Takeda je známá hlavně svým lékem na cukrovku Actos, avšak tomuto léku brzy skončí v USA patentová ochrana.

Koupě Nycomedu je druhou největší akvizicí japonské firmy po transakci, v níž Japan Tobacco koupila britskou tabákovou firmu Gallagher za 19 miliard dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK