LN: Zemřel ministr financí Fischerovy vlády Eduard Janota

20.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Ve věku 59 let náhle zemřel ekonom Eduard Janota, který působil jako ministr financí v úřednické vládě Jana Fischera. Napsal to dnes server lidovky.cz. Janota zemřel při tenise na zástavu srdce.

Janota byl dlouholetým nepolitickým úředníkem ministerstva financí, kde měl na starosti přípravu státního rozpočtu. Tradovalo se o něm, že patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích; dokonce se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví. Jako nepolitický úředník pracoval pod ministry z různých stran včetně ODS a ČSSD.

Janota vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze; v roce 1978 absolvoval postgraduální studium na katedře financí VŠE. Kariéru zahájil v roce 1976 jako odborný referent na Generálním ředitelství České státní pojišťovny, na ministerstvu financí působil od roku 1978.

Jeho znalostí využívali všichni ministři financí, až v září 2006 ho ministr financí z ODS Vlastimil Tlustý po svém nástupu do funkce odvolal z postu náměstka. Po odchodu Tlustého z ministerstva v lednu 2007 ho tehdejší ministr Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) jmenoval zpět do funkce. Poté, co sněmovna na jaře 2009 vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka, se stal součástí Fischerova překlenovacího kabinetu. Po nástupu Nečasovy vlády v loňském roce usedl v dozorčí radě ČEZ.

Janota byl ženatý, má dva syny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK