Yahoo a Alibaba prý vyřešily spor o převod klíčové části majetku

01.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. června (ČTK) - Americká internetová společnost Yahoo vyřešila spor, který vede o převod klíčové části majetku se svou partnerskou společností Alibaba Group. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura Reuters. Alibaba je z Číny a chystá se převést svou platební součást Alipay na svého šéfa Jacka Ma. Yahoo má v Alibabě podíl asi 43 procent, a tedy i eminentní zájem na fungování Alibaby a dělení výnosů z její činnosti.

Navzdory údajné dohodě mezi Yahoo a Alibabou ale napětí mezi podniky asi hned nezmizí. Spor se poprvé dostal na světlo začátkem května, kdy akcie Yahoo na zprávu o chystaném převodu Alipay spadly zhruba o deset procent. Yahoo u základních internetových služeb nyní zápasí s konkurencí, za cenou část majetku proto nyní trh považuje hlavně aktiva, která má Yahoo v Asii, především pak v Číně.

Jeden ze zdrojů řekl, že firmy vzájemný spor vyřešily ještě před schůzkou s analytiky, která se konala minulý týden. K podpisu dohody je ale ještě nutné získat souhlas zakladatele japonské internetové společnosti Softbank Masajošiho Sona, který je zároveň členem řídícího výboru Alibaby. Právě Son ale podle zdrojů nemá o jednání zájem, takže je otázkou, do jaké míry ještě může rámcovou dohodu ovlivnit.

Kromě podílu v Alibabě má Yahoo ještě asi 35 procent akcií v internetové společnosti Yahoo Japan. Tyto dva podíly jsou podle analytiků patrně nejcennější část majetku, kterým Yahoo disponuje. Softbank drží v Alibabě významný podíl a zároveň vlastní 42 procent akcií v Yahoo Japan. Yahoo Japan, stejně jako Softbank, podle zdrojů nemají na vyřešení sporu ohledně Alipay zájem.

Alipay je platební portál podobný americké společnosti PayPal, která je součástí nákupního portálu eBay. Zástupci Yahoo v květnu uvedli, že nebyli o chystané restrukturalizaci portálu Alipay dostatečně informováni. Naopak zástupci Alibaby tvrdí, že americký podnik měl informací dost, protože má v řídícím výboru křeslo, a zástupce Yahoo tudíž věděl, o čem se na jednání řídících orgánů hovořilo a co se připravovalo.

Zdroj blízký jednání řekl, že Yahoo je s vývojem kolem sporu spokojeno, zástupci ani jedné z firem, jichž se spor týká, ale nechtěli podrobnosti k případu sdělovat. Mluvčí Softbank pouze uvedl, že jednání zatím pokračují. Stanovit ale zřejmě ještě zbývá reálnou hodnotu Alipay a kompenzaci, která bude Yahoo patrně vyplacena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK