Letní brigády aneb co byste měli vědět

02.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pomalu začíná léto a mnoho studentů využije volného času k přivýdělku. Víte, co vás čeká? Jaké jsou podmínky různých forem krátkodobého zaměstnání a jaké výhody mohou studenti čerpat? Spočítejte si čistý příjem!

Studentům zpravidla nevyhovuje klasický pracovní poměr, který vzniká na základě pracovní smlouvy. Přestože se najdou i tací, kteří jsou souběžně se studiem zaměstnáni nebo dokonce podnikají, většinou studenti využívají některou z dohod konaných mimo pracovní poměr: dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. Ty jsou studentům takříkajíc ušity na míru, protože respektují krátkodobý charakter zaměstnání.

Studenti navíc mohou využít daňovou slevu na studenta, takže státu zaplatí méně na povinných odvodech. Jelikož se předpokládá, že student bude pracovat pouze část roku, může i tak využít slevu na poplatníka v plné výši, protože na ni vzniká nárok za celý rok bez ohledu na to, zda student nebo kdokoliv jiný pracoval kratší dobu, než celý rok.

Dohoda o provedení práce se nově uzavírá vždy písemně

Zatímco dříve bylo možné DPP uzavřít i ústně, nově od 1. 1. 2011 platí, že ji lze stejně jako dohodu o pracovní činnosti uzavřít jen písemnou formou. Dohoda o provedení práce nesmí svým rozsahem překročit 150 hodin v kalendářním roce. Toto platí pro jednoho zaměstnavatele, takže pokud student uzavře více dohod u více zaměstnavatelů, může tento limit čerpat u každého zvlášť.

U DPP neplatíte sociální ani zadravotní pojištění

Nespornou výhodou dohody o provedení práce je fakt, že zde neodvádíte pojistné na zdravotní a sociální pojištění, což je pro studenty, ale i pro zaměstnavatele velmi příjemné. Z výplaty se tak strhává pouze 15% daň.

Dohoda o pracovní činnosti je podobná pracovní smlouvě

Obdobu klasické pracovní smlouvy tvoří tzv. dohoda o pracovní činnosti, neboli DPČ. Rozsah práce zde není omezen, nicméně týdenní rozsah nesmí překračovat 20 hodin v průměru za 52 týdnů.

Stejně jako u klasického pracovního poměru, i zde se kromě daně odvádí pojistné na sociální pojištění a zdravotní pojištění.V tomto ohledu je pro studenta výhodnější dohoda o provedení práce, kde se sociální ani zdravotní pojištění neodvádí. Každá z dohod má ale svá pro a proti.

Tabulka: Srovnání DPP a DPČ

 


Dohoda o provedení práce Dohoda o pracovní činnosti
Daň z příjmů 15 % 15 %
Zdravotní pojištění NE ANO
Sociální pojištění NE ANO
Maximální rozsah výkonu práce 150 h / rok 20 h / týden

Studenti a daně

Zdaňování příjmů studentů v rámci brigád je obdobné jako u ostatních zaměstnanců. Studenti si navíc mohou uplatnit slevu na dani na studium. V případě, kdy student NEPODEPÍŠE prohlášení k dani u zaměstnavatele, je jeho příjem

  • do maximální výše 5000 Kč zdaňován srážkovou daní  15 % (při použití této daně je daňová povinnost pracovníka-studenta vyrovnána),
  • nad  5000 Kč je vypočtena zálohová daň ve výši 15%.

Navíc v tomto případě se nepřihlédne k měsíční slevě na dani!

Pokud student prohlášení PODEPÍŠE je mu vypočítána záloha na daň a uplatněna sleva na poplatníka i na studenta.

Vrácení daní studentům

Jestliže student pracoval jen část roku – krátkodobě, může využít výhody, jakou mu skýtá sleva na dani na poplatníka. Je zřejmé, že zaměstnavatel mu každý měsíc ze zálohy na daň odečítá poměrnou část slevy na poplatníka i na studenta. Nárok na obě slevy se ale poněkud liší. Zatímco u slevy na studenta má poplatník nárok právě na takovou poměrnou část, která odpovídá počtu odpracovaných měsíců, u slevy na poplatníka vzniká nárok vždy na celou roční sumu bez ohledu na to, kolik měsíců poplatník (student) skutečně pracoval.

Protože ale zaměstnavael studentovi za každý měsíc uplatňuje vždy jen 1/12 roční slevy na poplatníka a student současně pracuje jen několik měsíců, je zřejmé, že mu vzniká nárok uplatnit si zbytek této částky. V praxi tak lze formou daňového přiznání nebo ročního zúčtování záloh dodatečně optimalizovat daňovou povinnost. Ve výsledku tak student obdrží část daní zpět. Konkrétní příklady naleznete v sekci Vrácení daní studentům a také toto téma řešil článek Vyplatí se studentům podat daňové přiznání?

Autor článku

Lukáš Pololáník  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT