EU nechala po 20 letech vypršet odvetná cla na ruský potaš

13.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. července (ČTK) - Evropská unie nechala vypršet téměř po 20 letech odvetná cla na dovoz potaše z Ruska a Běloruska. Zmizí tak obchodní bariéra na dovoz hnojiv a vyhoví se přání zemědělců, aby měli přístup k levnějším zdrojům. Evropští producenti draselné suroviny novému opatření předpovídají jen mírný dopad, protože standardní dovozní cla zůstanou.

Celní sazba až 27,5 procenta vypršela na potaš z ruských závodů Silvinit a Uralkali. Evropští producenti, německý K+S a španělské a britské aktivity společnosti Israel Chemicals (ICL), přitom žádali o prodloužení platnosti nejméně do roku 2016, aby se zakročilo proti nekalým exportním cenám ruských a běloruských firem.

"Komise vyslechla naše argumenty a uznala, že je v zájmu evropských zemědělců mít přístup ke klíčovým zdrojům z celého světa za konkurenční ceny," reagoval Ian Backhouse z britské národní asociace farmářů.

Evropská asociace producentů potaše (APEP) uvádí, že dopad změny na jejich hospodaření bude jen mírný. V odvětví jsou údajně dost silné zisky na to, aby odstranění ochranných cel bylo možné, když standardní dovozní cla zůstanou.

Asociace APEP si přitom ponechává právo předložit Evropské komisi opět žádost o obnovení cla proti nekalým cenovým praktikám, pokud by se situace na trhu měla výrazněji změnit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK