Fatra v pololetí zaostávala za loňským ziskem o osm milionů Kč

14.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Napajedla (Zlínsko) 14. září (ČTK) - Společnost Fatra, jeden z největších domácích producentů plastových výrobků, v pololetním srovnání zaostávala za loňským ziskem o osm milionů korun. V tržbách si meziročně polepšila o 120 milionů korun. Podnik o tom informuje v podnikovém tisku, který je zveřejněný na webových stránkách. Loňský pololetní zisk podniku činil 77 milionů korun, tržby byly 1,115 miliardy korun.

"Za první pololetí je plnění tvorby zisku na úrovni 90 procent plánu. V tržbách a výkonech jsme na plánovaných číslech, ale přidaná hodnota z těchto tržeb je pod plánovanou úrovní," uvedl finanční ředitel Fatry Pavel Čechnámek. Za hlavní příčinu propadu v přidané hodnotě označil prudký růst cen vstupních surovin, který se podniku nedaří plně promítat do realizačních cen výrobků.

Ceny surovin se během první poloviny roku dostaly na historická maxima a za poslední dva roky vzrostly dvojnásobně. "Tak dramatický růst cen nemá logiku v porovnání s pohybem ropy. Je ale hlavně důsledkem nedostatku surovin po uzavření několika továren na jejich výrobu v průběhu celosvětové krize v období 2008 až 2009," poznamenal Čechnámek.

Finanční ředitel také upozornil, že stavebnictví stále ovlivňuje krize, stavební výroba meziročně stále klesá. Velmi málo se zakládají nové stavby a pokud se vůbec opravuje, tak v omezené míře. "Dříve, když se vyměňovalo lino ve školách a nemocnicích, tak se vyměnilo v celé budově nebo aspoň patře. Nyní se v důsledku krácení přídělů ze státního či obecního rozpočtu opravují pouze vybrané místnosti," upřesnil.

slu jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK