Chalupa:ČR nepřijde o peníze na čističky,voda však může podražit

19.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Česko o peníze z Evropské unie na modernizaci čištění odpadních vod nepřijde. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Přesto však připustil možné problémy s financováním některých projektů, které by mohly vést v určitých lokalitách ke zdražení vody.

Server iDnes.cz dnes napsal, že EK definitivně odmítla proplatit asi deset miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod, kvůli čemuž prý může někde voda podražit až o třetinu. Komisi se prý nelíbí, že má proplácet peníze projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma.

"Jde o to, jakým způsobem u 44 projektů ty projekty budou úspěšné v čerpání (dotací), nebo jestli bude čerpat někdo jiný, který je v zásobníku za nimi," uvedl Chalupa. Ministr proto založil krizový tým, který jedná s Evropskou komisí. Podle Chalupy ale není pravda, že případné problémy s financováním modernizace vodohospodářské infrastruktury povedou k plošnému zdražení vodného a stočného, v některých lokalitách by ale vzrůst mohly.

Dvě třetiny z deseti miliard korun podle Chalupy připadají na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Mezi problematickými projekty jsou však i modernizace vodohospodářské infrastruktury v malých obcích, které na podobné projekty mají malé rozpočty. Ze 44 problematických projektů lze podle Chalupy teoreticky vyřešit zhruba 15. "U ostatních je situace složitá," dodal.

"Je to velký průšvih, který se hodně odrazí v cenách vody," řekl iDnesu poslanec a šéf Severočeské vodárenské společnosti Petr Skokan (VV). Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Františka Baráka by byl dopad obrovský. "Oficiálně o tom ještě nevíme. Nicméně jsem to už také slyšel. V některých případech to může vést ke zdražení vody až o třetinu," upozornil. Vodu přitom příští rok už citelně podraží vyšší daň z přidané hodnoty, která vzroste z deseti na 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK