Být spokojený jako Dán - nové pořekadlo podle OECD How´s life

08.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Všichni občané chtějí být spokojeni. To znamená mít vysoký příjem, žít v kvalitním ekologickém prostředí, cítit se bezpečně, mít dostatek času na svoji rodinu a kamarády. Nejlépe se to dle zprávy OECD daří Dánům. Jak si stojí Česko?

Publikace OECD „How´s life“ hodnotí kvalitu života ve vybraných zemích světa dle mnoha aspektů ovlivnující spokojenost se životem. Nejdůležitějšími kritérii pro dobrý život dle uvedené studie jsou: příjem občanů, kvalita bydlení, úroveň zdravotnictví, uplatnění na trhu práce, úroveň veřejné správy, kvalita životního prostředí, dostatek sociálních kontaktů, přístup ke vzdělání nebo kriminalita.

Nejspokojenější se svým životem jsou Dánové, přestože je v Dánsku nejvyšší zdanění (měřeno % k HDP) ze všech členských zemí OECD.


Kvalita života stoupá


Za poslední desetiletí kvalita života občanů v průměru stoupla. Občané OECD žijí déle, mají více času na sebe a své koníčky, mají neomezený přístup k informacím. Jednu z klíčových rolí se spokojenosti s vlastním životem přitom hraje vzdělání. Vzdělanější občané jsou více spokojeni se svým životem, protože mají v průměru vyšší příjmy a jsou více spokojeni se svojí prací. Právě v práci trávíme podstatnou část svého života, a jak máme rádi svoji práci, se následně velmi promítá do celkové spokojenosti s naším životem. Ekonomické podmínky občanů ve vyspělých zemích světa se během neustále zlepšují. Roste nejenom reálný příjem domácností, ale prodlužuje se např. střední délka života a zlepšuje se zdravotní stav občanů mladších 50 let, což je z důvodu kvalitnější a dostupnější lékařské péče.


Země Skandinávie hrají prim


Zpráva OECD se zaměřila na osobní spokojenost obyvatel s celkovým svým životem. Na předních místech najdeme země Skandinávie. Proč je hodnocení severských zemí tak dobré? Kromě osobní svobody hraje důležitou úlohu ekonomická prosperita země. Když se daří ekonomice, mají občané více možností seberealizace a pracovních možností. Práce je totiž velmi důležitým faktorem ovlivňujícím spokojenost se svým životem. Skandinávské země se mohou pochlubit vysokým HDP na jednoho obyvatele, výbornými pracovními podmínkami s krátkým pracovním týdnem, kvalitním školstvím a zdravotnictvím, nízkou kriminalitou i nižší nezaměstnaností. Prosperita země se promítá i na spokojenějším rodinném životě obyvatel a kvalitním mimopracovním vytížením (např. sportem, kulturou či posezením s kamarády).

Pouhé výborné ekonomické výsledky však nestačí. Mnozí lidé v nejbohatších zemích světa nejsou spokojeni se svým životem, především když nemají fungující rodinu a přátele nebo se necítí bezpečně.


  • Nejspokojenější se svým životem jsou dle publikace OECD Dánové, následují Kanaďané a Norové. V první desítce dále najdeme Austrálii, Nový Zéland, Švédsko, Švýcarsko, Finsko, Izrael a Rakousko.
  • Naprůměrně jsou ještě se svým životem, při porovnání zemí OECD, spokojeni občané Irska, Nizozemí, USA, Lucemburska, Velké Británie, Belgie, Islandu, Brazílie, Francie, Mexika a Německa.
  • Česko patří spolu s Itálií, Španělskem, Japonskem a Slovenskem mezi země, jejichž občané jsou se svým životem spokojeni v průměru nepatrně méně, než činí průměr za všechny země OECD.
  • Nejméně spokoji se svým životem jsou z evropských hodnocených zemí Maďaři, Portugalci, Estonci, Poláci a Řekové.

Pramen: OECD „How´s Life?“, Figure 12.1. „Life satistaction“

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU