SZIF dostal od antimonpolního úřadu pokutu 900 tisíc

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. prosince (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dostal od antimonopolního úřadu pokutu 900.000 korun. Důvodem jsou chyby v tendru na provoz informačního systému. Úřadu vadí, že fond zakázky zadával každoročně bez otevřeného výběrového řízení společnosti SAP ČR, spol. s r.o. ÚOHS kritizuje čtyři smlouvy z let 2006 až 2009, zjistila ČTK z webu úřadu.

SZIF se ve správním řízení hájil tím, že použití jednacího řízení bez uveřejnění je odůvodněné výlučnými autorskými právy vybrané firmy. Nikdo jiný podle fondu předmět zakázky nemohl splnit, což údajně vyplývá ze smlouvy mezi SAP ČR a ministerstvem zemědělství z roku 2003.

ÚOHS v rozhodnutí uvedl, že zákonné podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění naopak splněny nebyly. Vyjmenoval zejména technické důvody. "Zadavatel sám uvedl, že hodlá dodavatele vybrat v otevřeném řízení," uvedl ve svém rozhodnutí ÚOHS. Podle úřadu argumentace fondu "nevylučuje možnost změny dodavatele informačního systému".

"Nezákonné vyloučení principu soutěže je jedním z nejzávažnějších porušení zákona, jehož hlavním cílem je zajištění účinné konkurence a efektivní hopspodářské soutěže," uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí. Verdikt úřadu je pravomocný. Fond proti němu může podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK