Znojemská beseda dostala od ÚOHS pokutu 200 tisíc

26.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. března (ČTK) - Městská společnost Znojemská beseda dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 200 tisíc korun za chyby při výběru firmy, která zabezpečovala kulturní program historického znojemského vinobraní v roce 2010. Původně měla beseda zaplatit o 80 tisíc více, úřad ale pokutu snížil, zjistila ČTK z webu ÚOHS. Znojemské historické vinobraní je v regionu jednou z nejvýznamnějších akcí. Chodí na něj ročně desítky tisíc lidí.

Úřad se případem začal zabývat už v červnu 2010. Kromě sankce organizátorovi akce původně dal pokutu i vítězi tendru, firmě Kofroň Production & Advertising. Měla zaplatit 200 tisíc a úřad ji chtěl zapsat na černou listinu veřejných zakázek. Firma se ale odvolala a úřad obvinění proti ní stáhl.

V novém řízení částečně ÚOHS překvalifikoval i chyby, kterých se dopustila Znojemská beseda. Pokutu nyní úřad uložil pouze za nedodržení zásady transparentnosti u dílčího hodnotícího kritéria "atraktivita kulturního programu." Podle úřadu v zadávací dokumentaci chyběl například bližší popis historické události, kterou vinobraní znázorňuje.

"Z obsahu zadávací dokumentace rovněž nevyplývá, zda je pro zadavatele rozhodující, aby se historických akcí účastnil co největší počet účinkujících, zvířat a byl co největší počet popsaných rekvizit či zda je vázán určitým maximálním počtem, nebo zda chce tento počet udržet u minimální hranice stanovené v zadávacích podmínkách," uvedl v aktuálním rozhodnutí ÚOHS.

Znojemské historické vinobraní je největší akcí svého druhu v ČR. Poprvé se konalo v roce 1967. Jeho dějištěm je téměř celé centrum města, respektive velká část městské památkové rezervace a její okolí.

Znojemská Beseda je příspěvkovou organizací Znojma, která zabezpečuje místní kulturní a společenské akce. Znojemské historické vinobraní je nejvýznamnější z nich. Koná se každoročně v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK