Vysoká škola: Na jaké výdaje se připravit?

23.08.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Prázdniny se neúprosně blíží ke konci a mnohým z vás se brzy otevřou brány vysokoškolského života. Jak se na tuto změnu připravit? S jakým výdaji počítat, abychom obzvláště ty první měsíce finančně ustáli? Pokud se vás to tento rok prozatím ještě netýká, určitě nebude na škodu, když se již s předstihem podíváte, jak moc budete jako vysokoškolák zatěžovat vaši peněženku.

Září – začátek podzimu, ale i měsíc velkých životních změn

Všechno je jednou poprvé, stejně tak je tomu i s vysokoškolským životem. Spousta nového - město, lidé, bydlení, večírky. Jak se ale říká, každá sranda něco stojí. A řekněme si to na rovinu, vysokoškolská léta nejenže patří mezi ty nejlepší, ale i mezi nejnákladnější. Přeci jen nebudete celý semestr zalezlí na pokojích a číst jednu knihu za druhou dnem i nocí. Vysokoškolský život představuje vstup do světa velmi různorodých společenských akcí, přičemž škála je zde leckdy opravdu velmi pestrá a s ní souvisí i nemalé výdaje. Pokud se již třeba teď živíte převážně sami, přehled možných budoucích výdajů se vám bude hodit pro rozplánování vašeho měsíčního rozpočtu.

Jaké výdaje na mě jako vysokoškoláka čekají?

Bavíme se o výdajích, které můžeme rozdělit do pěti skupin:

  1. Bydlení – nájemné, kauce, nábytek a drobná vybavení, věci na úklid.
  2. Stravné – nákupy, obědy v menze.
  3. Výbava do školy a jiné vychytávky – notebook, skripta, knihy, kancelářské potřeby, výdaje za doučování, průkazka do městské knihovny, ISIC.
  4. Doprava – MHD, cestování domů.
  5. Zábava – vstupy na párty, výlety, sportovní vyžití.

1. Bydlení – nejen vybavení, ale i pronajímatel samotný

Někteří z vás budou bydlet na kolejích, jiní prožijí studentská léta na privátě. Záleží jen na vás, jakou variantu preferujete, co je vám bližší. Každopádně cena se odvíjí od toho, za jakých podmínek byste rádi bydleli. Chcete pokoj pro sebe? S kolika lidmi chcete maximálně bydlet? Ceny pro jednoho na pokoji se pohybují většinou od 3 000 Kč za měsíc, pro dva na pokoji je možné sehnat pod 3 000 Kč na osobu. Při více lidech na pokoji je možné sehnat bydlení i za 2 500 Kč za jednoho. Je nutné podotknout, že výše ceny se odvíjí také od toho, v kterém městě se nacházíte. Jiná cena 2+kk v Brně, a 2+kk v Praze. Záleží na štěstí a na vaší snaze, jak moc hledáte. Z vlastní zkušenosti vím, že můžete najít bydlení s pokojem pro sebe i pod 3 000 Kč včetně inkasa a internetu, avšak počítejte s tím, že nad procházením poptávek na serverech o bydlení strávíte leckdy i několik hodin denně.

U bydlení je nutné myslet na placení kauce. Ta většinou bývá ve výši odpovídající jednoho nájmu. Dalším faktorem, který je vhodné brát v potaz, je vybavenost pokojů.

Co se vybavení týče, někteří pronajímatele vám dle domluvy rádi vybaví pokoj kompletně celý, jiní ale ne. Může vás tedy potkat případné pořízení postele včetně matrace, stolu, židle nebo skříně. Vaše výdaje se budou odvíjet od toho, jaké máte požadavky, pro jakého dodavatele se rozhodnete. Někteří z vás si navíc budou chtít bydlení zútulnit různými dekoracemi a vychytávkami (třeba sluha na oblečení). Ostatně pokud tam budete bývat až pět dní v týdnu, proč bydlet „chladně“ mezi čtyřmi holými bílými stěnami? Orientační částku vašeho potřebného vybavení si lze snadno a rychle zjistit na webových stránkách.

Dále jsou majitelé, kteří vám na vlastní náklady koupí pouze postel a skříň, ale zbytek je ve vaší režii (noční stolek, stůl, komoda). Doporučuji si tedy pečlivě zvážit, zda chcete jít do sice levného nájmu, ale dát 10 000 Kč za vybavení nebo se uskromníte, ale budete bydlet levněji, a až časem z výplaty si dokoupíte například komodu, stůl.

Ještě před prohlídkou bytu si určitě i ověřte pronajímatele samotného. Zadejte si do Googlu e-mail, z kterého s vámi komunikuje, jeho telefon a jméno. Předejte tak tomu, že bude chodit na prohlídky bytu s těmi, kteří se vyznačují spíše nekalými praktikami než solidním a slušným jednáním.

Pokud se bude jevit vše v pořádku, ještě než podepíšete smlouvu, doporučuji si pečlivě přečíst veškeré její náležitosti a podmínky. Určitě není na škodu, pokud se poradíte o smlouvě s rodiči, kamarády co studují právo, případně využijete on-line právní poradny. Rozhodně se nenechte odbít a klidně si i zažádejte o návrh smlouvy e-mailem pro předběžné přečtení.

Závěrem si spočítejte veškeré očekáváné náklady. Teprve pokud máte jistotu, že zvládnete vše zaplatit a smlouva a jednání pronajímatele jsou v pořádku, pak teprve přejděte k podpisu smlouvy.

2. Stravné – jde to levně a zdravě

Vysoké školy mají nejen menzy, ale častokrát i menší bistra, kde si můžete koupit teplou polévku, bagetu, případně něco sladkého. Rozhodně byste zde měli myslet nejen na vaši peněženku, ale i na vaše zdraví. Pokud se budete stravovat převážně bagetami nebo čínskou polévkou z pytlíku za 10 Kč, asi vám váš žaludek se zažíváním nepoděkují. Jestli-že nebudete chtít každý den utrácet za menzu nebo váš rozpočet bude z nějakého důvodu omezený, můžete to vyřešit domácím vařením nebo chystáním svačin a domácími teplými večeřemi.

3. Vychytávky pro studium – ISIC, notebook, skripta a doučování

Na začátku školního roku doporučuji zřídit si ISIC. Pomůže vám všude, kde se budete muset prokázat jako student. Díky němu získáte nárok na množství slev, jejichž seznam naleznete na http://www.isic.cz/. Cena ISICu je přibližně 300 Kč a pokud je zřizován jako průkaz školy tzv. čipový průkaz ISIC, cena je nižší. Tyto informace by vám měly být dostupné v informačním systému vaší fakulty, případně není nic nejjednoduššího než si o ně napsat na studijní oddělení.

Bez čeho se dále neobejdete je notebook. Jak jinak vypracovávat semestrální práce, e-learningová cvičení, diplomovou práci a přihlašovat se na zkoušky? Navíc díky ISICu máte zase možnost získat vašeho „it-miláčka“ za výhodnější cenu.

Skripta si můžete pořídit nová nebo využít studijních burz, kontaktovat na Facebooku bývalé studenty a skripta si odkoupit. Může se ale také stát, že budete potřebovat i knihy, které nebudou dostupné ve vaší studijní knihovně, určitě nebude tedy na škodu zřídit si kartičku do městské knihovny. Náklady se pohybují kolem 200 - 250 Kč za rok.

4. Cestovné

Ať už budete jezdit vlakem nebo autobusem, určitě si nezapomeňte vyřídit žákovský průkaz pro zlevněné (studentské) jízdné. Díky němu výrazně každý měsíc ušetříte (což ukazuje např. Ceník jízdného Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje). Dále je nutné počítat i s náklady spojenými s cestováním do vašeho rodného města. Jak často budete jezdit domů? Každý víkend, jednou za 14 dní nebo jednou měsíčně? Pokud budete studovat na druhé konci republiky než je vaše rodné město, pak se vám náklady na cesty domů mohou při pravidelných návštěvách vyšplhat až na několik tisíc během celého roku.

5. Zábava

Během zimního a letního semestru na vás čeká celá škála zajímavých událostí. Zahájení semestru, uvítací párty, seznamovací párty, ukončení semestru. Většina těchto akcí bývá výhodná jak vstupem, tak nápoji, takže je jen na vás, jak moc se chcete bavit a zatěžovat vaši peněženku.

Pokud pro vás noční život moc není a raději sportujete, pak si určitě zjistěte, jaké sportovní vyžití nabízí vaše škola v rámci jednotlivých semestrů. Oproti klasickým fitness centrům můžete ušetřit klidně až 50 Kč/hodinu.

Se studijním životem souvisí nejen učení a noční život, ale i poznávání nových míst. Pokud plánujete výlety, doporučuji se podívat i na Spolujízdu, díky které můžete cestovat velmi levně a leckdy se ještě seznámíte se zajímavým lidmi.

Závěrem doporučuji, než za něco utratíte peníze, ptejte se, zjišťujte, zkoušejte, zda se to nedá udělat jinak, a to, méně nákladně. Většinou se to totiž dá, jen vás to bude stát trošku iniciativity, která se však ale vyplatí.

Autor článku

Andrea Papoušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT