Vznikne strategie o podílech státu ve firmách

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Do konce roku vznikne strategie hospodaření vlády v jednotlivých oblastech ekonomiky, kde si stát chce zachovat svůj zájem. Vyjasní se tak strategické priority podílů státu například u energetických firem či u společností v dopravě. Po jednání vlády to dnes řekl premiér Petr Nečas.

"Chceme mít širší strategii, která bude veřejně známa a transparentní a bude definovat, jak si stát představuje svoji pozici vlastníka," řekl Nečas.

Nová strategie má podle premiéra rozlišit firmy, kde si chce stát svůj podíl zachovat či navýšit, a podniky, kde by mohl nabídnout určitý podíl k prodeji. Po zlepšení situace na trhu by stát podle premiéra například mohl prodat část Českého Aeroholdingu, do kterého patří Letiště Praha a České aerolinie.

Naopak stát dlouhodobě neplánuje snížit svůj stoprocentní podíl v provozovateli elektrické soustavy ČEPS. "V oblastech energetiky nechceme příliš rozmělňovat podíl státu," řekl Nečas.

Strategie by podle premiéra měla také předejít nevýhodným prodejům státního majetku. Jako předčasný označil prodej petrochemického holdingu Unipetrol v roce 2005 polskému PKN Orlen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK