Sinopec má výrazně nižší zisk, čeká ale zlepšení

26.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 26. srpna (ČTK) - Čínská energetická skupina China Petroleum & Chemical Corporation, známá spíš pod názvem Sinopec, hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 11,09 miliardy jüanů (asi 1,75 miliardy USD; 34,7 miliardy Kč). To je proti stejnému období loni propad o 46 procent. V druhé polovině roku ale firma počítá s nárůstem poptávky po palivech, díky čemuž se má zlepšit i hospodaření.

Firmě uškodil především růst cen ropy. Sinopec se věnuje zpracování této suroviny, kvůli vládním restrikcím si ale nemůže určovat cenovou politiku tak, jak by potřeboval. To znamená, že vyšší ceny ropy si nemůže promítnout do cen pohonných hmot. Jejich ceny může zvyšovat pouze v souladu s tím, co mu schválí vláda.

Výsledek ale překonal odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že čtvrtletní zisk se sníží až na 8,43 miliardy jüanů. Na hospodaření negativně působila také slabší poptávka po některých chemikáliích, což patrně souvisí s celkovým zpomalením tempa růstu čínské ekonomiky.

"Očekáváme, že čínská vláda ve druhém pololetí zavede řadu fiskálních a měnových opatření, aby podpořila stabilní hospodářský růst. To by mělo podpořit investice do infrastruktury a výdaje domácností," uvedl podnik ve zprávě k výsledkům hospodaření.

Za prvních šest měsíců letošního orku Sinopec dosáhl čistého zisku 24,5 miliardy jüanů (asi 3,9 miliardy USD; 76,8 miliardy Kč). To je propad o téměř 41 procent. Ve výraznějším poklesu zisku firmě zabránily především vyšší příjmy v divizi průzkumu a těžby ropy, kde se v pololetí zvýšil zisk o téměř 17 procent na 40,5 miliardy jüanů (asi 6,4 miliardy USD; 126,8 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK